Gespecialiseerde prenatale en postnatale trainingen, behandelingen en begeleiding.

  2e Sint-Janshof 8-10 Rotterdam    Stuur Whatsapp     |     

Manuele controle & EMG Meting

Een jaar na de geboorte van de eerste baby heeft 80% van de vrouwen een probleem met de bekkenbodem. Door na de bevalling een manuele check en EMG meting uit te voeren heb je betrouwbaar inzicht in de staat je bekkenbodem en wat er eventueel nodig is voor volledig herstel.

sport-en-fysiotherapie-tijdens-de-zwangerschap-rotterdam.png
_77A7956.jpg

Manuele en EMG meting

Een bevalling is een zware belasting voor de bekkenbodem. Wanneer je bent ingeknipt of ingescheurd of er een vacuüm extractie is uitgevoerd is raden wij aan  zeker je bekkenbodem musculatuur te laten analyseren hoe het functioneert zoals het zou moeten!  Als je geen schade hebt opgelopen is je bekkenbodem sowieso 240% uitgerekt tijdens elke bevalling dus een functietest is niet overbodig.  

Bij Mothers in Motion doen wij een uitgebreide functietest van je bekkenbodem via een manueel onderzoek (éénmalig en alleen uitgevoerd door specialist, Stephanie Leyh), daarnaast doen wij een EMG meting in verschillende houdingen om een compleet beeld te hebben van het functioneren van de bekkenbodem. Dit wordt gedaan met een 2 'kanalen' meting van de buik en bekkenbodem. Meting van slechts één kanaal kan een `vals` positief beeld opleveren. Er zijn veel spieren (billen, adductoren en buik) die een eventueel gebrekkige aanspanning van de bekkenbodem kunnen compenseren, waardoor de resultaten bij een eenzijdige meting onterecht in orde kunnen lijken. 

Mocht je bekkenbodem niet in orde zijn of helemaal niet meer functioneren (wat regelmatig voorkomt na een knip, vacuüm en/of rupturen), dan hebben we een thuistrainer te huur, waarmee normaal gesproken binnen een maand of twee is alles weer in orde is. Dus geen zorgen!  Maar wacht niet te lang met het inschakelen van professionele hulp, rond blijven lopen met ongemakken is nergens voor nodig.

mothersinmotion10.jpg

Beoordeling van de bekkenbodem na de bevalling

De beoordeling van de bekkenbodem duurt één uur. Tijdens de afspraak worden eventuele klachten of problemen eerst besproken. Daarna wordt er een inwendig onderzoek gedaan om de staat van de bekkenbodemspieren te analyseren. Eerst handmatig en daarna met een vaginale probe, de zogenoemde EMG meting. Deze geeft een exacte en betrouwbare meting van de buik- en bekkenspieractiviteit en geeft inzicht in hoe je deze sterker kunt maken (en of eventuele aanvullende bekkenbodemtraining noodzakelijk is). Je kunt de probe na afloop mee naar huis nemen; als er een follow-up komt of er een indicatie is voor bekkenbodemtherapie heb je de probe weer nodig voor een volgende meting. Onze bekkenbodemspecialist geeft je oefeningen en legt je uit hoe je je spieren op correcte wijze kunt trainen.

Niemand hoeft incontinentie na een zwangerschap te accepteren!

Meer weten?

Bel 010 217 9340 of stuur een bericht naar info@mothersinmotion.nl voor informatie of het maken van een afspraak voor de beoordeling van de bekkenbodem.