harde-buiken-zwanger-mothers-in-motion.jpg

Harde buik tijdens je zwangerschap

Ben je zwanger en ervaar je soms dat je buik erg gespannen of hard aanvoelt? Dan heb je mogelijk last van harde buiken. Maak je vooral niet te druk. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten.

Op deze pagina:

  • Wat is het en hoe voelt het?
  • Harde buik verlichten
  • Harde buik in het 2e en 3e trimester
  • Harde buiken voorkomen
  • De oorzaken van harde buiken
De voordelen Waarom kies je voor Mothers in Motion?
Ervaren professionals

Als specialisten in bekkenfysiotherapie, manuele therapie, ademhalingstherapie en fysiotherapie kunnen we vanuit een brede scope beoordelen én behandelen.

Meer dan behandeling

Wij geloven in klachtenvrije zwangerschappen. Daarom helpt Mothers in Motion aanstaande moeders om zichzelf goed te voelen in hun eigen lichaam.

Weet wat er speelt

Alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding. Met onze methodes pakken we de kern van het probleem aan. Er is altijd een oplossing!

Zwanger en last van een harde buik

Harde buiken komen vaak voor tijdens de zwangerschap en zijn een normaal verschijnsel. Alle zwangere vrouwen kunnen hiermee te maken krijgen. Hoewel harde buiken meestal voorkomen in het tweede of derde trimester, kunnen ze ook in een vroeg stadium van de zwangerschap optreden. Maar hoe herken je harde buiken en wat betekenen ze precies?

klachten-tijdens-zwangerschap-mothers-in-motion.jpg

Wat is een harde buik en hoe voelt het?

Je baarmoeder is een grote spier die kan samentrekken en ontspannen. Bij een harde buik trekt je baarmoeder samen. Daardoor voelt je buik gespannen aan en voelt het alsof je een harde bal onderin je buik hebt zitten. De kramp zorgt namelijk voor een bepaalde druk in je buik. Sommige zwangere vrouwen hebben er last van, maar niet iedereen vindt het vervelend of merkt een harde buik op. Een harde buik kan aanvoelen als spanning, wel of niet in combinatie met kortdurende, stekende pijn. De tijdslijn waarin je last kan ervaren varieert van enkele minuten tot volledige dagen. Ons advies is altijd contact op te nemen met je verloskundige.

Hoe je harde buiken kunt verlichten

Een harde, gespannen buik kan een signaal zijn dat je het wat rustiger aan moet doen. Luister goed naar wat je lichaam nodig heeft en pak op tijd je rust. Neem bijvoorbeeld door de dag meerdere rustmomenten om harde buiken te verminderen of te voorkomen. Het beste kun je op je zij gaan liggen. Focus je daarbij rustig op je buikademhaling. Heb je moeite met goede ademhaling en daardoor vaker harde buiken? Overweeg dan om een training ademhalingstechnieken bij ons te volgen.

Bij Mothers in Motion kun je terecht voor professioneel advies. Met meer dan 25 jaar ervaring weten wij precies wat jij nodig hebt om harde buiken te verminderen of zelfs te voorkomen. We behandelen dit onderwerp, met nog vele anderen, in onze zwangerschapscursus. Deze kun je zowel fysiek als online volgen.

Harde buiken voorkomen

Niet iedere vrouw die zwanger is, krijgt last van een harde buik. Mocht je toch last hebben van een harde buik, dan zijn er maatregelen die je kunt nemen. Om harde buiken tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk te beperken, is het bijvoorbeeld belangrijk om in algemene zin fit te blijven. Dit betekent sporten op een verantwoorde manier en je conditie goed op peil houden. Maar ook je natuurlijke ademhalingsreflex zijn werk laten doen, speelt een grote rol.

Je lichaam weet instinctief hoe het moet ademen; maar vaak proberen we (onbewust) deze reflex te manipuleren of aan te passen. Het is daarom belangrijk om aangeleerd ademhalingsgedrag te herkennen en te corrigeren. Hiermee kun je niet alleen harde buiken, maar ook allerlei andere symptomen tijdens je zwangerschap voorkomen. Omdat sporten tijdens je zwangerschap over het algemeen heel erg goed is, bieden we bij Mothers in Motion diverse sportpakketten aan met professionele begeleiding: speciaal voor het eerste/tweede trimester, maar ook nog wanneer je in het derde trimester zit.

harde-buiken-zwangerschap-mothers-in-motion.jpg

Wat zijn mogelijke oorzaken van harde buiken?

Harde buiken tijdens de zwangerschap ontstaan door verschillende factoren. Wanneer je druk bent of stress hebt, kun je harde buiken krijgen als gevolg van je veranderende ademhaling. Ook het vaak te lang ophouden van plassen, blaasontsteking, verkeerd bukken en bewegingen van je baby kunnen voor een harde, gespannen buik zorgen. Het is een veel voorkomend verschijnsel als je zwanger bent. Als je regelmatig een harde buik ervaart, adviseren we je om contact op te nemen met je verloskundige.

Harde buiken door verkeerde ademhaling

Wat veel mensen niet weten, is dat 80% van de harde buiken tijdens de zwangerschap gerelateerd is aan verkeerde ademhaling. Zuurstoftekort kan namelijk leiden tot verkramping van de baarmoeder. Hierdoor kan het op ieder moment tijdens de zwangerschap voorkomen. Hoewel stress, drukte, ernstige moeheid en onrust vaak worden aangewezen als de oorzaak van harde buiken en het advies meestal luidt om het rustig aan te doen, ligt de werkelijke oorzaak bij je ademhaling. We hebben het dan over overmatig ademen, of 'overbreathing'. Hoewel rust enige verlichting kan bieden, is het verbeteren van ademhalingstechnieken een effectievere aanpak. Door ademhalingsanalyse en capnotraining kun je leren je ademhalingsreflex te herstellen, wat niet alleen helpt de frequentie van harde buiken te verminderen, maar ook je algehele welzijn verbetert.

Ook andere pijnlijke klachten zoals rugpijn kunnen een trigger zijn voor het krijgen van een harde buik als je zwanger bent. Pijn kan namelijk ook je ademhalingsgedrag veranderen wat, net als bovengenoemde situatie, een harde buik kan veroorzaken. 

Harde buiken door groei van de baarmoeder en baby

Een andere oorzaak is je groeiende baarmoeder. In sommige perioden van je zwangerschap maakt je baarmoeder een groeispurt. De baarmoederspier rekt dan flink op, komt op spanning te staan en reageert daarop door samen te trekken. Dit gebeurt vaak in het tweede trimester rond de twintigste week van je zwangerschap. Maar ook in het derde trimester tijdens de laatste weken.

Harde buik in het tweede trimester (week 13 t/m 26)

Zwangere vrouwen kunnen vanaf het tweede trimester te maken krijgen met harde buiken. Dit kan mede komen doordat je baarmoeder steeds groter wordt. Harde buiken kunnen incidenteel voorkomen, maar ook kunnen een hele tijd aanhouden en dan voelen ze als weeën. Je kunt er de ene dag meermaals last van hebben en daarna weer een paar dagen niets voelen.

Harde buik in het derde trimester (week 27 t/m 37-38-39-40)

Tijdens het laatste trimester van je zwangerschap kun je vaker last hebben van harde buiken. Niet zo gek ook. Door je groter wordende buik wordt een dag fysiek steeds zwaarder.
 
In de laatste paar weken kunnen harde buiken ook vaker voorkomen omdat je baarmoeder zich voorbereidt op de bevalling. Deze samentrekkingen noemen we dan voorweeën of oefenweeën. Als de harde buiken frequent of constant zijn in de laatste weken van je zwangerschap, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog.

ik-zit-in-mijn-derde-trimester-mothers-in-motion.jpg

Meer weten?

Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen of ben je benieuwd hoe we jou bij Mothers in Motion kunnen helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk kun je jezelf ook verder inlezen op onze pagina’s die zich specifiek richten op het eerste/tweede trimester en het derde trimester. Hier lees je precies wat wij in deze fase van je zwangerschap adviseren. Fit en gezond je bevalling tegemoet staat centraal in alles wat we doen, maar net zo belangrijk vinden we dat je kunt genieten van deze bijzondere periode.

stephanie.png
Ik help je graag! Heb je een andere vraag?

Stephanie helpt je graag verder. Neem vandaag nog contact met haar op.