Your program has really been of value! A total program with incredible knowledge. Thank you Stephanie for all the good care!
Rugpijn als je zwanger bent
Iedere vrouw kan tijdens de zwangerschap te maken krijgen met rugpijn. Belangrijk is dat je er niet mee blijft rondlopen. Mothers in Motion vertelt je alles wat je moet weten over rugpijn als je zwanger bent én helpt je er graag van af.
- Rugpijn gedurende de 3 trimesters
- Rugpijn na het slapen
- Wat is de oorzaak van rugpijn?
- Wat wel en niet te doen bij rugpijn
- Waar voel je rugpijn?
Bij ons krijg je nooit te horen dat rugpijn ‘erbij hoort’. In plaats daarvan gaan we op zoek naar de kern van het probleem en de oplossing.
We hebben meer dan 25 jaar ervaring in het helpen zwangere vrouwen, en combineren we onze kennis en kunde met een "hands-on" aanpak.
Ieder lichaam en iedere zwangerschap is anders. Daarom stemmen we iedere behandeling en training af op jouw unieke situatie.
Zwanger en rugpijn
Iedereen kan rugpijn ervaren op elk moment in de zwangerschap. Zelfs al in het eerste trimester. Net als sommige andere klachten, is rugpijn een verzamelnaam voor verschillende klachten die zich uiten in de rug. De klacht wordt dan benoemd vanuit het symptoom, maar kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Ben je zwanger en heb je last van aanhoudende of erge rugpijn? Dan is het altijd belangrijk om een specialist zoals Mothers in Motion te raadplegen. Wacht hier niet mee. Een tijdige behandeling leidt vaak al snel tot verbetering of zelfs volledige verlichting van je klachten. Bij Mothers in Motion bieden we gespecialiseerde diagnose en behandeling voor aanstaande moeders, met als doel niet alleen het verhelpen maar ook het voorkomen van verdere pijn. Kies ook voor een pijnvrije zwangerschap.
Waar voel je rugpijn en wat is de oorzaak?
Lage rugpijn
Rugpijn tijdens de zwangerschap komt het vaakst voor in de lage rug. We noemen het dan ook wel lage rugpijn. De pijn uit zich meestal rond de SI-gewrichten (dat zijn die twee kuiltjes in onderrug), laag bij het heiligbeen, de stuit of de billen. Ook kan het uitstralen naar je benen en de voorkant bij je onderbuik. Pijn in de lage rug, vaak beschreven als een bandgevoel boven de billen, wordt soms onterecht geïdentificeerd als SI-pijn, maar vindt zijn oorsprong vaak in de onderrug, met name bij de tussenwervelschijven. Vaak is het een combinatie van de onderrug, beperking in de heupen, en onvoldoende stabiliteit. Dat uit zich bij het SI-gewricht, maar is geen SI-pijn.
Midden of hoge rugpijn
Ondanks het feit dat de onderrug het vaakst voor ongemak zorgt, kan rugpijn zich ook uiten ergens in het midden of hoog in de rug. Als je erover nadenkt ook niet zo gek. Alles aan de voorzijde van je lichaam groeit: je borsten en je buik. Dat is allemaal extra gewicht wat je lichaam moet dragen én in balans moet houden. Naarmate je buik en borsten groeien, kunnen ongetrainde of zwakke buikspieren bijdragen aan een dysbalans in je lichaam, wat voorover leunen veroorzaakt, en daarmee pijn kan veroorzaken in de lagere rug, midden- en bovenrug. Zelfs in de nek. Omdat de rugpijn in dit geval houding gerelateerd is, kan het zich op verschillende plekken uiten.
Toch is pijn, of dit nu laag, midden of hoog in de rug zit, niet alleen te wijten aan een verkeerde houding. Je lichaam en hormoonhuishouding veranderen iedere dag en hebben effect op de werking van je bindweefsel in je spieren en kapsel-band apparaat. Heb je een geschiedenis van rugklachten, dan is het mogelijk dat je gevoeliger bent voor rugpijn gedurende je zwangerschap. In dat geval is het slim om je preventief al bij ons te melden. Eigenlijk al als je weet dat je een actieve kinderwens hebt. Met de juiste training kunnen we ervoor zorgen dat jouw rug klaar is voor de marathon die zwangerschap en bevallen heet. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.
Het belang van een goede diagnose
Om daadwerkelijk te achterhalen waar het signaal van rugpijn vandaan komt, is een goede diagnose nodig. Zonder goede diagnose loop je het risico dat je klachten erger worden. Bij Mothers in Motion begint daarom ieder traject met een zwangerschaps “check-up” / inspectie van je buik, bekken en rug. Daarna kunnen we exact bepalen waar jouw rugpijn vandaan komt. Vanuit daar kunnen we bepalen wat het plan van aanpak is. In sommige gevallen is het namelijk eerst nodig om te mobiliseren voordat we aan de slag gaan met oefeningen en training.
Rugpijn gedurende de verschillende fases van zwangerschap
Rugpijn in het eerste trimester (week 1 t/m 12)
In het eerste trimester kan rugpijn deels hormonaal zijn, aangezien je dan nog niet te maken hebt met een grotere buik. Maar ook misselijkheid of andere klachten waardoor je veel rust moet nemen, helpen niet mee. Veel rust betekent minder bewegen, wat weer kan leiden tot verminderde spierkracht en belastbaarheid. Het gevolg: rugpijn of andere ongemakken. Het is daarom belangrijk om bij aanhoudende klachten een afspraak in te plannen. Niet alleen kijken we naar de huidige klacht, maar ook naar je sportieve en medische voorgeschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat personen die van nature hypermobiel zijn, sneller problemen zoals rugpijn kunnen ondervinden tijdens de zwangerschap.
Rugpijn in het tweede trimester (week 13 t/m 26)
Tijdens het tweede trimester spelen de lichamelijke veranderingen mee waardoor de relatie tussen belasting en belastbaarheid wordt verstoord. Dit kan rugpijn veroorzaken. Het gebrek aan effectieve beweging in deze fase van de zwangerschap is vaak de oorzaak, maar ook de werksituatie kan een rol spelen. Dit kan komen door een gebrek aan kennis om technisch correct te bewegen of misverstanden over wat wel of niet goed is om te doen tijdens de zwangerschap. Deze onwetendheid en misvattingen kunnen tot lichamelijke dysbalans leiden waardoor de behoefte aan professionele begeleiding alleen maar toeneemt. Mothers in Motion geeft je handvatten en kaders waarbinnen je veilig, gecontroleerd, correct en met de juiste intensiteit kunt bewegen en sporten.
Rugpijn in het derde trimester (week 27 t/m 37-38-39-40)
Het laatste trimester is fysiek het zwaarst en rugpijn komt dan vaker voor. Veel zwangere vrouwen maken zich zorgen over de impact van deze klachten op de bevalling. Hoewel je rugklachten het liefst al eerder tijdens de zwangerschap aanpakt, is het zelfs in het derde trimester nog mogelijk om verlichting te vinden door gepersonaliseerde, één-op-één behandelingen. Met gerichte zorg kunnen we zelfs op korte termijn nog aanzienlijke verbeteringen teweegbrengen, waardoor we eventuele angst en complicaties met betrekking tot de bevalling kunnen verminderen.
Wat wel en niet te doen bij rugpijn als je zwanger bent
Als je last hebt van rugpijn tijdens de zwangerschap, zijn er specifieke dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten en andere die je juist moet vermijden. Voor directe verlichting, probeer een specifieke rugligging: ga op je rug liggen op een zachte, maar stevige ondergrond, met een kussen onder je hoofd. Plaats je benen gebogen in een hoek van 90 graden op een stoel of bal, en leg een opgerolde handdoek net onder je billen voor een passieve kanteling van je bekken, zodat je onderrug plat ligt. Blijf in deze positie voor 10 tot 20 minuten. Als je je misselijk voelt, draai dan naar je linkerzijde.
Om verdere rugpijn te voorkomen, vermijd lange periodes van zitten of staan, zoals bij een kantoorbaan, concerten of festivals, en draag geen hakken. Vermijd ongelijke ondergronden die je houding kunnen verstoren, zoals stranden of kinderkopjes. Verder is het belangrijk om niet onderuitgezakt te zitten, niet op één bil te zitten, en niet voorover te buigen tijdens activiteiten als stofzuigen of dweilen. Gebruik altijd een goede lichaamshouding, met een rechte rug, en buk correct door de knieën te buigen en niet de onderrug. En bovenal: gebruik je diepe buikspieren!
Een buikband kan extra ondersteuning bieden door de last op je rug te verlichten. Vergeet niet dat regelmatige lichamelijke klachten niet 'gewoon' zijn; het is belangrijk om deze klachten te laten evalueren. Plan een zwangerschaps “check-up” / inspectie in bij Mothers in Motion om de specifieke oorzaken van je rugpijn te identificeren en om gepaste behandelingen en preventieve maatregelen vast te stellen.
Rugpijn na het slapen
Wanneer je zwanger bent en last hebt van rugpijn kan het zijn dat de pijn erger voelt na het slapen. Of dat je enkel rugpijn voelt als je wakker wordt. Wanneer je slaapt, verslapt je spierspanning. Dit heeft als gevolg dat je meer in je gewrichten gaat hangen, dus ook in je bekken. De extra druk die hierdoor op je bekken wordt uitgevoerd, kan vervolgens voor rugpijn zorgen. Beiden staan in verbinding met elkaar. In dat geval is het belangrijk dat je je extra bewust bent van je bewegingen wanneer je opstaat. Maar ook de voorbereidingen vóór je gaat slapen spelen een rol. Om rugpijn na het slapen zo goed als kan te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ruggengraat in één rechte lijn ligt wanneer je slaapt. Zorg bijvoorbeeld voor een goed hoofdkussen en leg een extra kussen tussen je benen.
Meer weten?
Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen of ben je benieuwd hoe we jou bij Mothers in Motion kunnen helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk kun je jezelf ook verder inlezen op onze pagina’s die zich specifiek richten op het eerste/tweede trimester en het derde trimester. Hier lees je precies wat wij in deze fase van je zwangerschap adviseren. Fit en gezond je bevalling tegemoet staat centraal in alles wat we doen, maar net zo belangrijk vinden we dat je kunt genieten van deze bijzondere periode.
Stephanie helpt je graag verder. Neem vandaag nog contact met haar op.