Your program has really been of value! A total program with incredible knowledge. Thank you Stephanie for all the good care!
Lichamelijke klachten na de bevalling
Lichamelijke klachten na de bevalling kunnen zich op allerlei manieren uiten en hebben ook niet altijd dezelfde oorzaak. Op deze pagina vertellen we je meer over veelvoorkomende klachten, hoe je ze kunt voorkomen en natuurlijk wat je kunt doen als je last hebt van klachten.
- Veelvoorkomende klachten na de bevalling
- Wat er gebeurt als je klachten niet op tijd behandelt
- Wat moet je vooral wel en niet doen
- Mogelijke oorzaken van klachten
- Hoe wij moeders helpen bij lichamelijke klachten
Ook na de bevalling zijn we er voor moeders. Met onze postnatale begeleiding richten we ons op een goed herstel van de bekkenbodem en buikspieren na je bevalling.
Onze aanpak kenmerkt zich door een holistische kijk op het lichaam. Niet alleen de specifieke klacht wordt behandeld, maar we kijken naar het totale functioneren van het lichaam.
We begrijpen dat nieuwe moeders een druk schema hebben. Daarom bieden we flexibele afspraaktijden en de mogelijkheid voor zowel fysieke als online consultaties.
Last van lichamelijke klachten na je bevalling?
Als je na je bevalling pijn ervaart, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Wij staan klaar om je hierbij te helpen. Wat je lichamelijke klachten na de bevalling ook zijn - zeurend of extreem ongemakkelijk - blijf er niet mee lopen! Lichamelijke klachten horen er namelijk niet standaard bij. Niet vóór de bevalling en niet na de bevalling. Natuurlijk heeft je lichaam even de tijd nodig om bij te komen van een zwangerschap en bevalling. Maar na de eerste zes weken zou je geen pijn moeten ervaren. Heb je toch last van lichamelijke klachten? Dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Gelukkig is er vrijwel altijd een weg naar herstel. Daar kun je bij Mothers in Motion op vertrouwen. Met meer dan 25 jaar ervaring in het preventief en curatief begeleiden van vrouwen pre- en postnataal, weten we dat we ook voor jou een oplossing hebben. Klik op onderstaande button om een postnatale “check-up” / inspectie in te plannen.
Angst voor lichamelijke klachten na je bevalling?
Misschien ben je niet op deze pagina beland omdat je een klacht hebt, maar omdat je klachten na je bevalling graag wil voorkomen. Ook dan ben je op de juiste plek, want voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Zwanger of al bevallen; in beide gevallen kunnen we een op maat gemaakt plan samenstellen zodat jij klachtenvrij en met een gerust gevoel richting je herstel gaat. Óók wanneer je nog geen klachten hebt, begint een traject bij ons altijd met een postnatale “check-up” / inspectie van de buik, rug en bekken. Alleen dan weten we waar jouw lichaam behoefte aan heeft, maar ook waar eventuele valkuilen zitten. Deze input gebruiken we voor jouw persoonlijke plan van aanpak. Geen zorgen met Mothers in Motion.
De oorzaken van lichamelijke klachten na een bevalling
Lichamelijke klachten na de bevalling kunnen ontstaan door verschillende factoren. Dat kunnen bijvoorbeeld factoren zijn die samenhangen met hoe je je zwangerschap hebt doorlopen. Misschien was je voorbereiding niet optimaal of heb je niet kunnen trainen met de intensiteit die je nodig had, wat je lichaam minder goed voorbereid heeft op de belasting van de bevalling. Het kan ook zo zijn dat je lichaam al eerder schade heeft opgelopen door onjuist sporten of de verkeerde begeleiding. Wat we je graag op het hart willen drukken, is om op dit punt vooral niet te hard te zijn voor jezelf.
Ook zaken waar je geen invloed op hebt, kunnen de oorzaak zijn van lichamelijke klachten. Een zware bevalling, een keizersnede, of te veel bedrust voor of na de bevalling kunnen bijdragen aan lichamelijke ongemakken. Hoe fit je nu bent en hoe fit je was tijdens je zwangerschap gaan wel van invloed zijn op het verloop van je herstel. Zeker in het geval van lichamelijke klachten na je bevalling is het raadzaam om voldoende tijd te nemen voor je herstel. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen.
Veelvoorkomende lichamelijke klachten na de bevalling
Incontinentie na de bevalling
Incontinentie na de bevalling kan zowel het verlies van urine als ontlasting betreffen en komt vaak voor. Vooral als je na de eerste zes weken langzaam weer aan de slag gaat met werken of sporten. Overbelasting tijdens deze activiteiten kan leiden tot ongewild urineverlies, met als gevolg dat je er zelfs bij alledaagse handelingen last van hebt, zoals niezen, lachen of bij een volle blaas. Veel vrouwen merken deze kleine druppels soms niet eens op, maar zonder goede behandeling kunnen de klachten toenemen en kunnen er mogelijk andere klachten ontstaan. Één ding is duidelijk: het probleem verdwijnt niet vanzelf. Een bekkenbodemanalyse inclusief EMG-meting en inwendig onderzoek is nodig om de functie van je bekkenbodem te beoordelen en een echografisch onderzoek om de anatomie en de functie van de buikspieren te boordelen. Daarnaast kijken we ook naar alle spieren rondom het bekkengebied om de functie ervan te beoordelen. Vanuit deze drie aspecten komen we tot een gericht behandelplan.
Rugpijn en bekkenpijn na de bevalling
Rug- en bekkenpijn na de bevalling uit zich vaak in lage rugpijn. Je kunt de rugpijn herkennen als een zeurende band van pijn die tegen het einde van de dag kan overgaan in stekende, venijnige pijn. Deze pijn kan verergeren bij bewegingen zoals bukken, opstaan, zitten of draaien, maar vermindert vaak bij het lopen of liggen. Pijn aan de zijkant van de heupen, bij de vagina of het schaambot kan juist weer duiden op bekkenpijn, vaak omschreven als een beurs, drukkend of zwaar gevoel. We benoemen rugpijn en bekkenpijn bewust gezamenlijk, omdat de symptomen vaak met elkaar verbonden zijn. Blijf hier niet mee rondlopen. Deze klachten vereisen onmiddellijke evaluatie door een specialist om de juiste diagnose en behandeling vast te stellen. Bij Mothers in Motion doen wij dit standaard met een buikecho en postnatale “check-up” / inspectie.
Bekkeninstabiliteit
Bekkeninstabiliteit kenmerkt zich door willekeurige pijn in het bekkengebied, wat af en toe optreedt, afhankelijk van bepaalde bewegingen. Wanneer je ergens pijn het bekkengebied ervaart, valt dit vaak al onder de algemene noemer bekkeninstabiliteit. Waar het daadwerkelijke probleem zit, hangt af van je symptomen en de intensiteit. Het label bekkeninstabiliteit wordt wat ons betreft te snel ergens opgeplakt. Heb je bekkeninstabiliteit, dan kun je namelijk niet meer lopen of normaal bewegen. De spieren zijn niet meer in staat om te doen wat ze moeten doen. Goed nieuws: bekkeninstabiliteit is niet chronisch is en er zijn altijd behandelingen mogelijk. Daar staat tegenover dat een goede diagnose cruciaal is om effectieve hulp te kunnen bieden.
Zwakke buikspieren na de bevalling (vaak na keizersnede)
Zwakke buikspieren na een bevalling, vooral na een keizersnede, kunnen je buik een week gevoel geven, alsof je organen los zitten. Dit kan resulteren in rugpijn en moeite met draaibewegingen. Zelfs het tillen van voorwerpen kan pijnlijk of onmogelijk voelen. Je mist simpelweg kracht. Een echo van de buikspieren waarbij wordt gekeken naar de anatomie en de functionaliteit is daarom van groot belang om een goede beoordeling te maken en een gepaste behandeling in te zetten.
De juiste aanpak bij klachten na je bevalling
Wat je vooral wél moet doen bij lichamelijke klachten
Wanneer je lichamelijke klachten ervaart na de bevalling, is het belangrijk om deze niet te negeren. Geef je lichaam de nodige rust en aandacht die het verdient. Als een klacht binnen een week niet verbetert of zelfs verergert, is de kans klein dat deze vanzelf overgaat. Door tijdig actie te ondernemen, kun je het herstelproces versnellen en eventuele complicaties voorkomen. Je doet er goed aan om attent te zijn op hoe je lichaam reageert en bij aanhoudende of verergerende pijn contact met ons op te nemen. Je hebt geen doorverwijzing nodig voor een consult bij Mothers in Motion, dus aarzel niet om direct een afspraak te maken. Een proactieve benadering helpt je om sneller terug te keren naar je normale routine zonder langdurige gevolgen.
Wat je vooral níét moet doen bij lichamelijke klachten
Het is cruciaal om niet door te gaan met activiteiten die pijn of ongemak veroorzaken na je bevalling. Voortzetting van dergelijke activiteiten kan de bestaande klachten verergeren en mogelijk leiden tot meer schade, wat uiteindelijk het herstelproces vertraagt. Verder is het belangrijk om 'je kop niet in het zand te steken'. Soms lijken lichamelijke klachten misschien niet ernstig of niet met elkaar verbonden, maar het kunnen indicaties zijn van dieperliggende problemen. Maak symptomen niet kleiner dan ze zijn en wacht ook niet af in de hoop dat ze vanzelf verdwijnen. Je bent een paar klikken verwijderd van het maken van een afspraak voor een postnatale “check-up” / inspectie. Een vroegtijdige evaluatie door een van onze professionals kan essentieel zijn voor een effectief herstel.
Wat er kan gebeuren als je klachten niet op tijd behandeld
Het niet tijdig aanpakken van lichamelijke klachten na de bevalling kan leiden tot een reeks complicaties die je dagelijks leven enorm kunnen beïnvloeden. Een veelvoorkomend gevolg is het ontwikkelen van slechte bewegingsgewoonten; je past onbewust je manier van bewegen aan om pijn te vermijden, waardoor je geleidelijk aan andere lichaamsdelen gaat overbelasten.
Deze compensatiemechanismen kunnen van kwaad tot erger worden; tot een punt dat je niet meer normaal kunt bewegen. Dit is uiteraard het tegenovergestelde effect van wat je nodig hebt om te herstellen. In plaats van je leven terug te krijgen en volop te genieten van het moederschap en je dagelijkse activiteiten, wordt het juist moeilijker om jezelf te zijn en te genieten. Daarom is het cruciaal om lichamelijke klachten serieus te nemen en professionele hulp te zoeken voordat ze escaleren en je kwaliteit van leven beïnvloeden. Vind je het maken van een fysieke afspraak een té grote drempel? Of speelt de afstand tot onze praktijk in Rotterdam een rol? Plan dan eerst een videoconsult in met één van onze professionals. Door naar jouw verhaal te luisteren en meer over je klacht(en) te horen, kunnen wij je in ieder geval voorzien van advies over de te nemen stappen.
Veel van de lichamelijke klachten na een bevalling kunnen gedurende de zwangerschap al voorkomen worden door goede begeleiding en effectief sporten. Je gaat fitter je bevalling en herstel tegemoet. En geloof ons, dat maakt een wereld van verschil.
Dit verschilt van persoon tot persoon. Sommige vrouwen ervaren geen klachten tijdens hun zwangerschap, terwijl anderen al aan het begin van hun zwangerschap klachten krijgen. Soms is er een aanleiding voor, maar soms ook niet. Belangrijk is dat als je lichamelijke klachten krijgt, je meteen een specialist zoals Mothers in Motion raadpleegt. Klachten horen er namelijk niet standaard bij!
Ook bij klachten zoals verzakking kun je sporten. Sterker nog, sporten is nodig voor het herstel van je verzakking, maar wel met een aangepast trainingsschema, goede technische uitvoer van de oefeningen, met aandacht voor je ademhaling, core en ‘body alignment’. Dit is normaal al belangrijk bij sporten na de bevalling, maar in gevallen van verzakking nog belangrijker. Je voelt namelijk meteen als je het fout doet.
Stephanie helpt je graag verder. Neem vandaag nog contact met haar op.