Your program has really been of value! A total program with incredible knowledge. Thank you Stephanie for all the good care!
Bekkenpijn tijdens je zwangerschap
Last hebben van bekkenpijn terwijl je zwanger bent, is gewoon heel vervelend. Ook kan het veel onzekerheid met zich meebrengen. Gelukkig zijn wij er om je te vertellen dat er altijd een oplossing is. Op deze pagina vertellen we je alles wat je wil weten.
- Wat te doen bij bekkenpijn?
- Bekkenpijn zo goed mogelijk voorkomen
- Hoe voelt en waar voel je bekkenpijn?
- Bekkenpijn bij slapen, werken of sporten
- Wat is de oorzaak van bekkenpijn?
Iedere klacht is uniek, daarom gaan we eerst op zoek naar de kern van het probleem voordat we met een oplossing komen.
We bieden gespecialiseerde begeleiding voor zwangere vrouwen met bekkenpijn. Dit omvat persoonlijke coaching, bewegingstherapie en training.
Bij ons ontvang je de meest effectieve en veilige zorg, gericht op duurzaam herstel en preventie van toekomstige ongemakken of problemen.
Zwanger en bekkenpijn
Bekkenpijn kan op ieder moment tijdens de zwangerschap voorkomen. Vaak wordt de klacht benoemd vanuit het symptoom, maar bekkenpijn kan verschillende oorzaken hebben als je zwanger bent. Daarom is het belangrijk om in het geval van aanhoudende bekkenpijn altijd een specialist op te zoeken. Neem het niet voor lief omdat je zwanger bent. Ben je er op tijd bij, dan is het zeker te verhelpen. Mothers in Motion helpt aanstaande moeders niet alleen bij het correct diagnosticeren van de klacht en de behandeling, maar ondersteunt je ook in het verder voorkomen van klachten. Zo kun je echt genieten van je zwangerschap.
Wat is bekkenpijn en waarom komt het voor als je zwanger bent?
Bekkenpijn is een veelvoorkomende klacht onder zwangere vrouwen. De pijn wordt veroorzaakt door de veranderingen die plaatsvinden in je lichaam; zowel hormonaal als fysiek. Je lichaam is zich tenslotte aan het voorbereiden op de bevalling. Ben je zwanger dan zorgen de hormonen in lichaam dat je gewrichten en banden in het bekkengebied versoepelen, vooral in het laatste trimester. Dit is noodzakelijk om ruimte te maken voor de baby en om de bevalling te vergemakkelijken, maar kan ook ongemak of zelfs pijn veroorzaken. Gedurende de zwangerschap wordt ook je bekken steeds zwaarder belast door je groeiende kindje. Als gevolg hiervan komt je bekken (de fundering van je lichaam) in dysbalans.
Bekkenpijn wordt vaak in één adem genoemd met bekkeninstabiliteit, maar er zit een duidelijk verschil tussen de twee. Het belangrijkste verschil tussen bekkenpijn en bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap is dat bekkenpijn een breder en meer algemeen begrip is dat vele oorzaken kan hebben en zich kan uiten als pijn in en rond het bekkengebied. Bekkeninstabiliteit is specifieker en is een fysieke verslapping en verminderde functie van de bekkengewrichten. Hier kun je ook mee te maken krijgen als je niet zwanger bent.
Hoe voelt bekkenpijn en waar voel je het?
De reden dat bekkenpijn een algemeen begrip is, heeft te maken met het feit dat de pijn zich op verschillende plekken kan uiten, zoals:
- Aan de zijkant van de heupen
- Het SI-gewricht
- Rondom je heiligbeen
- Bij je stuit
- Bij je lies
- Bij of net boven je schaambot
- Binnenkant van je benen
- Je zitbotten
- Je onderrug
Niet alleen de locatie van pijn kan verschillen, maar ook de sensatie kan anders zijn. Meestal voel je het tijdens een vorm van beweging. Dat kan bijvoorbeeld alleen zijn bij het opstaan 's ochtends en een wandeling naar de douche, maar ook tijdens het werk of sporten. Denk hierbij aan sensaties zoals:
- Zeurende pijn
- Stekende pijn
- Uitstralende pijn
- Tintelingen
- Zwaar gevoel in het bekken
- Moe gevoel in het bekken en onderrug
- Rusteloze of juist zware benen
Wat is de oorzaak van bekkenpijn?
De reden dat de veranderingen in je lichaam en de toenemende belasting voor bekkenpijn kunnen zorgen, is omdat dit vaak leidt tot dysbalans in het kapselbandapparaat. Veel zwangere vrouwen weten niet hoe ze hun spieren effectief moeten gebruiken om deze veranderingen op te vangen. Onvoldoende spierkracht, -coördinatie, en -uithoudingsvermogen kunnen de dysbalans in het bekkengebied verergeren.
Als je zwanger bent, is het belangrijk om te begrijpen hoe je je spieren correct inzet om de balans te bewaren of te herstellen. Zonder deze kennis is het risico op bekkenpijn aanzienlijk groter. Met onze zwangerschapscursus zorgen wij er daarom voor dat aanstaande moeders weten wat er in hun lichaam gebeurt en wat ze kunnen doen om zichzelf staande te houden tegenover al die veranderingen. Wil je liever direct aan de slag met trainen? Bekijk dan welke sportpakketten we aanbieden in het eerste/tweede trimester en het derde trimester. Hoewel het niet altijd volledig te voorkomen is, is bekkenpijn in de meeste gevallen goed te behandelen. Waar in het lichaam de pijn zich uit en hoe snel het opgelost kan worden, verschilt per lichaam. Heb je last van bekkenpijn? Maak dan eerst een afspraak voor de juiste diagnose en behandeling.
Wat te doen bij bekkenpijn wanneer je zwanger bent
Wanneer je als zwangere vrouw last hebt van bekkenpijn zijn er helaas veel zogenoemde 'specialisten’ die je vertellen dat het erbij hoort als je zwanger bent. Wij zijn er om je te vertellen dat dit niet het geval is! Mothers in Motion maakt zich hard voor het creëren van bewustzijn bij aanstaande moeders. Veel klachten zoals bekkenpijn kunnen namelijk voorkomen of beperkt worden. En heb je toch last van bekkenpijn? Dan is er altijd behandeling en ondersteuning mogelijk. Een klachtenvrije zwangerschap bestaat, je hebt alleen de juiste professional nodig die met de juiste kennis en kunde naar jouw unieke situatie kijkt.
Oefeningen en tips
Bij bekkenpijn tijdens de zwangerschap kunnen specifieke oefeningen gericht op je core en ademhaling aanzienlijke verlichting bieden. Het is belangrijk om te leren hoe je je bekkenbodemspieren correct kan gebruiken, en tegelijkertijd je buikspieren aanspant in combinatie met de juiste ademhalingstechnieken. Er bestaan veel variaties en interpretaties van deze oefeningen, en niet iedereen voert dezelfde oefeningen op dezelfde manier uit. Dit terwijl het zo belangrijk is dat ze correct worden uitgevoerd.
Zonder professionele begeleiding is het best uitdagend om zeker te weten of je de oefeningen goed doet. Kleine fouten kunnen al leiden tot meer klachten of het niet bereiken van het gewenste resultaat. Dat wil je juist niet! Daarom is het raadzaam om begeleiding te zoeken bij iemand met ervaring in zwangerschapsgerelateerde bewegingstherapie en training. Bij Mothers in Motion helpen we jou bijvoorbeeld met een persoonlijk trainingsschema waarin we de oefeningen aanpassen aan jouw specifieke situatie en behoeften. We begeleiden je vervolgens ook in het correct uitvoeren ervan. Zo'n trainingsschema stellen we overigens niet uit de losse pols op. Ieder traject bij Mothers in Motion begint met een zwangerschaps “check-up” / inspectie van je lichaam. Alleen dan kunnen we een goede diagnose maken en weten we exact waar jouw bekkenpijn vandaan komt.
Ik heb last van...
In het geval van bekkenpijn moet je geen dingen doen waardoor je daarna meer last ervaart. Maar wat als je bekkenpijn ervaart na het slapen of tijdens het werk? Ook sporten wil je eigenlijk zo lang mogelijk blijven doen. In alle gevallen telt: luister naar je lichaam, maar schakel ook hulp in zodat bekkenpijn je dagen niet te veel gaat beïnvloeden.
Bekkenpijn na het sporten
Heb je last van bekkenpijn na het sporten, dan kan het zomaar zijn dat je niet de juiste techniek toepast tijdens het sporten. Ben je zwanger, dan is sporten hartstikke goed voor je, mits je dit op de goede manier doet. Weet je niet hoe je je core correct moet aanspannen, hoe je je knieën moet positioneren of wanneer je te zwaar sport? Dan loop je het risico dat sporten een averechts effect heeft en bekkenpijn veroorzaakt. Ga in het geval van bekkenpijn na het sporten niet door, maar schakel hulp in om de gevolgen te beperken.
Bekkenpijn tijdens of na het slapen
Wanneer je slaapt, verslapt je spierspanning. Dit heeft als gevolg dat je meer in je gewrichten gaat hangen, dus ook in je bekken. De extra druk die hierdoor op je bekken wordt uitgevoerd, kan voor bekkenpijn zorgen. In dat geval is het belangrijk dat je je extra bewust bent van je bewegingen wanneer je opstaat. Start met rustig je bekken te kantelen. Maak je lijf een beetje ‘wakker’ om de spierspanning te activeren. Ga je vervolgens uit bed, doe dit dan altijd via de zijkant van het bed en houd bij het omhoog komen een rechte rug. Ga je vervolgens lopen, dan trekt de pijn meestal weer weg.
Bekkenpijn tijdens werken
Dat stukje bewustzijn waar we het zojuist over hadden, geldt eigenlijk voor alle bewegingen; ook het in en uit je stoel komen of andere bewegingen die je bijvoorbeeld veel op je werk maakt. Tot aan je zwangerschapsverlof wil je je werk op een prettige manier blijven doen, zonder last van bekkenpijn. Je buikspieren spelen over het algemeen een hele belangrijke rol in het gecontroleerd uitvoeren van bewegingen. Ook je alledaagse bewegingen dus zoals tijdens het werken. Ook hier geldt: heb je last van bekkenpijn? Blijf er niet mee lopen, maar neem contact op met ons voor een oplossing.
Stephanie helpt je graag verder. Neem vandaag nog contact met haar op.