sporten-na-bevalling-herstel-mothers-in-motion.jpg

Verzakking na de bevalling

Een verzakking na de bevalling kan zich op verschillende manieren uiten. Daarom is het altijd belangrijk om een professional te raadplegen. Lees hier hoe je een verzakking herkent, hoe het ontstaat en wat je in het geval van een verzakking moet doen.

Op deze pagina:

  • Wat is de oorzaak van een verzakking?
  • De verschillende vormen van een verzakking
  • De verschillende gradaties van een verzakking
  • Wat is een verzakking na de bevalling?
  • Het voorkomen en herstellen van een verzakking
De voordelen Waarom kies je voor Mothers in Motion?
Meten is weten

Met onze postnatale check-up maken we een uitgebreide analyse van je rug, bekken(bodem) en je buik. Alleen dan kun je de juiste diagnose stellen.

Specialist in pre- en postnataal

Met onze kennis en expertise maken we samen een plan en helpen je om je lichaam klachtenvrij op te bouwen naar je gewenste niveau.

In goede handen

Klachten na de zwangerschap kunnen veel onzekerheid met zich meebrengen. Bij ons train je in een veilige en professionele omgeving met uitsluitend andere moeders.

Wat is een verzakking na de bevalling?

Een verzakking na de bevalling kan bij iedere vrouw ontstaan als gevolg van een (zware of langdurige) bevalling. Sommige mensen denken dat het om de verzakking van de bekkenbodem gaat, maar dit is niet het geval. Het zijn diverse organen die (kunnen) verzakken, zoals de blaas (de voorwand), de baarmoeder en het rectum (de achterwand). Wél heeft dit te maken met de bekkenbodem. Wanneer de bekkenbodem en de bindweefsels verzwakt of beschadigd zijn als gevolg van de bevalling, kunnen ze de organen niet voldoende ondersteunen. Het gevolg is dat één of meerdere organen naar beneden zakken en kunnen uitstulpen; van in tot en met uit de vagina in verschillend gradaties.

De verschillende gradaties van een verzakking

Verzakking na de bevalling is een aandoening die in verschillende gradaties kan optreden, variërend van graad 1 tot 4. Hoewel verzakkingen meestal geassocieerd worden met tweede of latere bevallingen, is het mogelijk dat na de eerste bevalling al een lichte verzakking van graad 1 of 2 optreedt.

Graad 1 en 2

Een verzakking van graad 1 of 2 wordt over het algemeen als normaal ervaren en is mede afhankelijk van persoonlijke factoren zoals de manier van bevallen en de kracht waarmee geperst is tijdens de bevalling. Hoewel je in het geval een 1e of 2e-graads verzakking vaak geen directe klachten ervaart, is het toch belangrijk om na je eerste bevalling actie te ondernemen. Het negeren van een lichte verzakking kan bij latere bevallingen tot ernstigere problemen leiden. Dit terwijl het voorkomen van verdere verzakkingen relatief makkelijk is met behulp van goede training.

Graad 3 en 4

Bij een verzakking van een hogere graad, zoals graad 3 of 4, kunnen de symptomen aanzienlijk ongemakkelijker worden. Vrouwen ervaren dan vaak een zwaar of drukkend gevoel in de vagina of bij de stuit, vooral tegen het einde van de dag. Ook kun je pijn ervaren tijdens de gemeenschap. Bij de meer ernstige gradaties, zoals 3 of 4, kan het zelfs voelen alsof er iets uit de vagina hangt wat er voorheen niet was.

Voor deze ernstige gevallen is fysieke training vaak niet voldoende om de verzakking te corrigeren en kan het zijn dat je een operatie nodig hebt. Daarom is het essentieel om zelfs bij een lichte verzakking van graad 1 of 2 professionele hulp in te schakelen. Mothers in Motion is gespecialiseerd in specifieke trainingen en behandelingen bij verzakking. Training en gepaste herstelmaatregelen zijn noodzakelijk, niet alleen om de directe symptomen aan te pakken, maar ook om toekomstige problemen te vermijden.
 
Dat begint al bij een goede diagnose. Iets waar wij extra secuur op zijn. Voordat we aan de slag gaan met herstel en training doen we daarom eerst een lichamelijk onderzoek in de vorm van een postnatale “check-up” / inspectie. Alleen als we precies weten wat er speelt, kunnen we jou van een maatwerk behandelplan en trainingsschema voorzien. Alles wat we doen, is met oog voor jou. 

diagnose-rugpijn-zwanger-mothers-in-motion.jpg

De oorzaak van een verzakking

In het geval van een 3e of 4e graads verzakking is de oorzaak vaak terug te herleiden naar een aantal zaken, zoals: 

  • Onvoldoende training 
  • Geen of onvoldoendehersteltussenbevallingen
  • Te veel overbelasting 

Je loopt het risico dat één of meerdere organen steeds verder zakken – tot een punt dat het voelt alsof er iets uitstulpt – en je een operatie nodig hebt. En helaas is het daarmee nog niet opgelost. Ook na een operatie zul je moeten trainen om te voorkomen dat het probleem zich opnieuw voordoet. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een verzakking in een vroeg stadium al serieus te nemen. 

Een verzakking na je bevalling voorkomen

Zoals aangegeven, is een 1e of 2e-graads verzakking vaak lastig te voorkomen. Dit kan gebeuren en heeft te maken met diverse factoren. Belangrijker is wat je er vervolgens mee doet. Dat wil niet zeggen dat je helemaal niets kunt doen. Een lichte verzakking kun je niet volledig voorkomen, maar je kunt wel veel risico's uitsluiten door tijdens je zwangerschap:  

  • Goed te trainen onder begeleiding van professionals 
  • Een gezond gewicht na te streven 
  • Niet te zwaar te trainen 
  • Een goede zwangerschapscursus te volgen (met duidelijke instructies voor de bevalling) 
  • Goed op je houding te letten
  • Goed op de manier van ademen te letten bij het zetten van kracht 

Ben je al bevallen, dan zijn er ook zeker nog dingen die je kunt doen. Het belangrijkste is om te investeren in je herstel. Dat begint met jezelf in acht nemen de eerste 6 weken na je bevalling. Toch zit de valkuil hem vaak in de periode erna. Kersverse moeders krijgen te horen dat alles er goed uitziet en dat ze hun dagelijkse activiteiten weer mogen oppakken, zoals sporten. Wat er dan niet bij wordt verteld, is dat sporten zonder begeleiding of te zwaar sporten nog steeds een risico vormt. 

Correct herstellen

Een goed herstel na je bevalling duurt minimaal 6 tot 9 maanden. Het trainen van je core en bekkenbodem is daar een belangrijk onderdeel van. Als de druk op je buikwand niet ondervangen kan worden, kan een (ergere) verzakking later ook nog optreden. En dat wil je vermijden. Daarbij is het goed om te weten dat de keuze van oefeningen, ademhaling en manier van trainen bij het herstellen van een verzakking heel precies komen en dat dit niet onderschat moet worden.

Wil je zeker weten dat je de juiste sportoefeningen doet, technisch correct uitgevoerd en met de juiste intensiteit? Kom naar Mothers in Motion en wij zullen je helpen om je lichaam weer op te bouwen naar het door jou gewenste niveau. Wij zorgen er niet alleen voor dat we verdere verzakking voorkomen en daarmee toekomstige problemen vermijden; samen werken we aan jouw complete herstel zodat je fit kunt genieten van het moederschap.

zwangerschapscursus-mothers-in-motion.jpg

De verschillende vormen van een verzakking

Verzakkingen kunnen zich dus op verschillende manieren uiten, iedere vorm van verzakking met zijn eigen symptomen. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt zoals: hoe voelt een verzakking na je bevalling? Wat zijn de klachten waar ik op moet letten? In het algemeen herken je een verzakking aan een zwaar gevoel van onderen en het gevoel alsof je op een bal zit. Onderstaand lichten we de verschillende vormen van verzakking na een bevalling toe. Neem bij vragen gerust contact met ons op.

Voorwandverzakking - Blaas

Een voorwandverzakking staat ook wel bekend als een verzakking van de blaas. Dit kan gepaard gaan met urineverlies, maar veroorzaakt meestal een zwaar of oncomfortabel gevoel in de vagina en/of in de onderbuik. Bij zelfonderzoek kan het aanvoelen als een zacht, glad zakje en geeft het onderin een zwaar gevoel dat erger wordt bij belasting. Dit laatste voel je met name tijdens het zitten, douchen of hurken. Ook kun je problemen ervaren met plassen, zoals een zwakke straal, sproeien of het niet volledig kunnen uitplassen. Vaak gaat dit gepaard met een zeurende pijn boven het schaambot tegen het einde van de dag.

Baarmoederverzakking

Een verzakking van de baarmoeder gebeurt vrijwel nooit bij een eerste bevalling, maar komt vaker voor bij latere bevallingen. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Het voelt als een zwaar of drukkend gevoel binnen de vaginawand, ook hier vergelijkbaar met het gevoel van een volle tampon. Bij zelfonderzoek kan dit gedeelte harder aanvoelen, vergelijkbaar met het puntje van je neus. Je kunt dezelfde plasklachten ervaren als bij een voorwandverzakking omdat de baarmoeder op de blaas drukt. Hierdoor kun je ook klachten ervaren zoals vaker plassen en kun je een zeurende en branderige pijn ervaren in de onderbuik, vergelijkbaar met menstruatiepijn of een blaasontsteking.

Achterwand- of rectumverzakking

Een verzakking aan de achterzijde, zoals een verzakking van het rectum (anus), kan bij zelfonderzoek aanvoelen als een zacht geribbeld zakje. Dit kan problemen met de stoelgang veroorzaken, zoals obstipatie, maar ook aambeien, lichte scheurtjes in de kringspier en zelfs lichte incontinentie. Iets wat grote invloed kan hebben op het dagelijks leven; van je zelfvertrouwen tot intimiteit met je partner. Als de verzakking aanhoudt, kan dit ook pijn veroorzaken in de stuit, de vaginale omgeving en de onderrug. Je bent bang om iets te laten lopen waardoor je onbewust je bekkenbodem heel krampachtig aanspant en hem overbelast. Net als bij andere vormen van verzakking is het belangrijk deze klachten niet te negeren om verdere complicaties te voorkomen.

Endeldarmverzakking

Een verzakking van de endeldarm is uitzonderlijk maar uitermate ernstig. Het treedt uitsluitend op als je al heel lang allerlei andere klachten negeert of niet de juiste hulp en trainingen krijgt. Een endeldarmverzakking is de dikke darm die verzakt en druk uitoefent op de perineum (tussen de vagina en de anus). Ook hier voelt het alsof je ergens op zit. Dit kan leiden tot aanzienlijke ongemakken zoals een opgeblazen gevoel, pijn in de onderbuik en het onvermogen om naar de wc te kunnen gaan. Deze vorm van verzakking komt gelukkig niet vaak voor. Vaak op latere leeftijd, bijvoorbeeld na de menopauze. De oplossing voor een verzakking van de endeldarm is vrijwel altijd operatie.

personal-training-mothers-in-motion.jpg

Mothers in Motion is er voor je

We kunnen ons voorstellen dat al deze informatie de nodige vragen of onzekerheden oproept. Heb je het vermoeden dat je een verzakking hebt, neem dan altijd contact met ons op of je huisarts. Wij hebben alle kennis en ervaring in huis om een goede diagnose te stellen en je van het juiste advies te voorzien. Dit doen we middels een inwendige en een uitwendige lichamelijke analyse met focus op het bekken(bodem), de rug en buik.

Daarna maken we samen met jou een persoonlijk plan van aanpak om je lichaam weer op te bouwen en om te voorkomen dat de verzakking erger wordt. Training van de core is essentieel, naast algehele training van je hele lijf en bekkenbodem. Het is belangrijk dat de keuzes van oefeningen en de intensiteit van de oefeningen zijn afgestemd op je core, ademhaling en bekkenbodem. Bij ons ben je in professionele handen. Wij zijn er voor de moeders!

Veelgestelde vragen Heb je vragen? Bekijk de antwoorden

Ook bij klachten zoals verzakking kun je sporten. Sterker nog, sporten is nodig voor het herstel van je verzakking, maar wel met een aangepast trainingsschema, goede technische uitvoer van de oefeningen, met aandacht voor je ademhaling, core en ‘body alignment’. Dit is normaal al belangrijk bij sporten na de bevalling, maar in gevallen van verzakking nog belangrijker. Je voelt namelijk meteen als je het fout doet.

Ja, je mag sporten. Sterker nog, je moet! Daar zit echter wel een ‘maar’ aan. Sporten zoals hardlopen of hoge intensiteitssporten kun je beter vermijden. Je moet eerst weer beginnen met het goed trainen van je (diepe) core, bilspieren en buikspieren. Anders wordt een verzakking niet beter en mogelijk zelfs erger. De mate van verzakking bepaalt wat je beter wel en niet kunt doen. Raadpleeg daarom altijd een specialist zoals Mothers in Motion.

Nee, niet volledig. Een 1e of 2e-graads verzakking kun je niet voorkomen, maar wel kun je veel risico's beperken door tijdens je zwangerschap te trainen. Door na je bevalling te trainen richting herstel, kun je een 3e of 4e graad verzakking voorkomen bij een tweede of derde bevalling. Train voor en na je bevalling altijd onder begeleiding van professionals.

sporten-na-bevalling-mothers-in-motion.jpg
stephanie.png
Ik help je graag! Heb je een andere vraag?

Stephanie helpt je graag verder. Neem vandaag nog contact met haar op.