bekkeninstabiliteit-zwanger.jpg

Zwanger en bekkeninstabiliteit

Gelukkig komt de aandoening bekkeninstabiliteit niet vaak voor, maar het symptoom bekkeninstabiliteit daarentegen komt juist heel veel voor en is zeer vervelend in je zwangerschap. Neem het niet voor lief. Laat je door ons informeren en adviseren. Klachtenvrij je zwangerschap door, het kan gewoon!

Op deze pagina:

  • Wanneer treedt bekkeninstabiliteit op?
  • De aanpak van Mothers in Motion
  • Wat zijn de klachten en symptomen
  • Wat is bekkeninstabiliteit?
  • Wat te doen bij bekkeninstabiliteit
Waarom kies je voor Mothers in Motion?
Veilig en effectief sporten

Wij geven je de juiste kaders en handvatten waarbinnen je gecontroleerd met de juiste intensiteit en houding kunt sporten en bewegen.

Professionele begeleiding op maat

Met meer dan 25 jaar ervaring brengen we diverse vormen van therapie en trainingsleer samen. We helpen je om je lichaam op te bouwen voor je bevalling!

Onderscheidend en passievol

We zijn ervan overtuigd dat lichamelijke klachten zowel tijdens als na je zwangerschap er niet standaard bij horen. Wij zijn er voor moeders die fit willen blijven of worden!

Wat is bekkeninstabiliteit?

Voordat we dieper ingaan op het onderwerp bekkeninstabiliteit, vinden we het belangrijk dat je echt begrijpt wat bekkeninstabiliteit is. Bekkeninstabiliteit in de meest voorkomende vorm betekent niks anders dan pijn ergens in de bekkenregio; vaak tijdens de zwangerschap of postnataal. Maar bekkeninstabiliteit kan ook gewoon optreden als je niet zwanger bent en zelfs als je een man bent. Het is een verzamelnaam voor pijn in het bekken bij bewegingen en belastingen. Deze vorm van bekkeninstabiliteit is goed op te lossen met een goede diagnose en de juiste keuzes van training en/of mobilisaties. Hier kunnen wij je gelukkig goed bij helpen.  

Er is ook een specifieke aandoening die bekkeninstabiliteit wordt genoemd. Deze aandoening is echter zeldzaam en komt meestal alleen voor bij mensen die al een geschiedenis hebben van andere specifieke bindweefsel problemen. Bij deze vorm van bekkeninstabiliteit treden de klachten plotseling op in het begin van de zwangerschap en zijn zeer ernstig; vrouwen kunnen hierdoor zelfs in een rolstoel belanden. In dit geval is het belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp in te schakelen. 

De andere, meest voorkomende vorm van bekkeninstabiliteit, treedt langzaam op vanwege een verstoorde relatie tussen belasting en belastbaarheid, oftewel: wat je lichaam krijgt te verduren en wat het kan verduren. Vrouwen hebben dan vaak pijn in de bekkenregio bij bepaalde activiteiten.  

Om het overzichtelijk te houden, refereren we vanaf hier enkel aan de meest voorkomende vorm van bekkeninstabiliteit.  

Wanneer treedt bekkeninstabiliteit op?

Er is sprake van bekkeninstabiliteit in het geval van aanhoudende pijn in de bekkenregio bij activiteiten. Het kan optreden gedurende de hele zwangerschap en veroorzaakt naast pijn vaak ook problemen met dagelijkse, simpele bewegingen als: omdraaien in bed, het opstaan van uit een stoel, traplopen, tillen, wandelen (zeker op oneffen ondergrond), lang staan en/of zitten, de benen opzij bewegen of het been optillen in ligstand.   

Een verkeerde manier van kracht zetten is een belangrijke factor bij het optreden van bekkeninstabiliteit, dus bijvoorbeeld bij te zwaar trainen. Maar ook verkeerd gebruik van de ademhaling, in combinatie met ineffectieve core-spieren (diepe dwarse buikspieren) kunnen bekkeninstabiliteit veroorzaken.

Verhoogd risico op bekkeninstabiliteit

Het kan zijn dat je een aangeboren aanleg hebt voor instabiliteit. Je type bindweefsel alsook de hoeveelheid hormonen die lichaam produceert, spelen een rol in het risico op bekkeninstabiliteit. Maar bekkeninstabiliteit wordt ook beïnvloed door factoren zoals je lichamelijke activiteit vóór de zwangerschap; denk bijvoorbeeld aan een jaar niet sporten. Of langdurige bedrust aan het begin van je zwangerschap. Waar het op neerkomt, is dat je algemene fitheid een belangrijke rol speelt in hoe je lichaam met bekkeninstabiliteit omgaat, of beter gezegd: de manier waarop je spieren de verslapping van je kapselbandapparaat compenseert.

Naarmate de zwangerschap vordert, neemt het risico op instabiliteit toe. Start daarom op tijd met gericht sporten tijdens je zwangerschap. Mothers in Motion biedt diverse sportpakketten, gericht op de zwangere vrouw. Het versterken van je buikspieren is bijvoorbeeld essentieel, aangezien deze bij ongeveer 70% van de gevallen van bekkeninstabiliteit een rol spelen. Actieve versterking van je buikspieren is cruciaal om potentiële problemen te voorkomen.

De symptomen en klachten bij bekkeninstabiliteit

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt zoals: hoe voelt bekkeninstabiliteit als je zwanger bent? Wanneer weet je of je bekkeninstabiliteit hebt? Omdat klachten heel erg persoonlijk zijn en per persoon kunnen verschillen, doe je er altijd goed aan om bij twijfel een professional zoals Mothers in Motion te raadplegen. Laat je niet afschepen met de verklaring dat klachten of ongemakken er nou eenmaal bij horen als je zwanger bent. Dat is simpelweg niet het geval. Met de juiste diagnose, behandeling en training is een klachtenvrije zwangerschap mogelijk. Bij ons ben je in goede handen. Heb je te maken met één van onderstaande symptomen of klachten? Neem dan altijd contact met ons op. Zelfs als ze mild zijn. 

Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap kan zich uiten als pijn rond: 

  • De SI-gewrichten 
  • Het schaambot 
  • De onderrug 
  • De heupen 
  • De liezen.  

Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door onverwachte of overmatige bewegingen zoals rotaties, wat zich uit in een plotselinge, scherpe pijn omdat je de beweging niet kunt controleren. Je been kan zwaar of wankel aanvoelen, alsof je door je heup kunt zakken en je been niet goed vastzit aan je lichaam. Daarbij kan de heftigheid van je klachten van dag tot dag verschillen. Het gevolg is dat je mogelijk ook heel onzeker wordt in het bewegen. Hoe ga je dit in hemelsnaam doen tot je bevalling?  

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit

Zeker als je zwanger bent is het ontzettend belangrijk om bekkeninstabiliteit of andere bekkenklachten niet te negeren. Echte verbetering vereist meer dan alleen rust of een massage; deze aanpakken kunnen de spieren zelfs verder verzwakken. In plaats daarvan is het belangrijk om gerichte krachttraining te doen om de verslapping van het spier- en kapselbandapparaat te compenseren, waardoor je sterker wordt en beter in staat bent om de toenemende belasting tijdens de zwangerschap te dragen. Wacht daarom niet en plan een afspraak bij ons in. Ieder traject begint met een zwangerschaps “check-up” / inspectie om een goed beeld te krijgen van jouw lichaam. Denk aan spierconditie, gewrichtsfunctie, je medische- en sportgeschiedenis. Hiermee stellen we een behandel- en trainingsschema op dat volledig afgestemd is op jouw lichaam. Zo kun jij met zelfvertrouwen je bevalling tegemoet.

De oefeningen van Mothers in Motion

Bij Mothers in Motion hanteren we in het geval van bekkeninstabiliteit een specifieke benadering voor core en krachtoefeningen, specifiek gericht op het behoud en verbeteren van spierkracht en coördinatie zonder de bekkenbodem onnodig te belasten. We helpen je om je lichaam op te bouwen voor je bevalling.  Onze oefeningen worden uitgevoerd in onbelaste posities zoals liggend, op handen en knieën, of zittend. Staande of loopoefeningen doen we in dit geval juist niet om overbelasting te voorkomen. De keuze en uitvoering van elke oefening komen heel precies, vooral bij aandoeningen zoals bekkeninstabiliteit. Technisch correcte uitvoering is van groot belang, niet alleen om effectief te zijn maar ook om mogelijke verergering van de klachten te voorkomen.

Het is riskant om deze oefeningen op eigen houtje uit te voeren. Niet omdat ze moeilijk zijn, maar omdat een verkeerde keuze qua oefening of onjuiste uitvoering ervan de klachten kan verergeren. Als je tijdens het bewegen pijn ervaart, kan dit duiden op een overbelaste of overspannen bekkenbodem. Bepaalde bekkenbodemoefeningen hebben dan juist een averechts effect. We raden je dan aan om eerst actief de bekkenbodem te ontspannen en vervolgens professionele ondersteuning te zoeken bij een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut zoals Mothers in Motion. We bieden begeleiding en ondersteuning om te zorgen dat elke oefening veilig wordt uitgevoerd, afgestemd op jouw specifieke situatie. 

Veelgestelde vragen Heb je vragen? Bekijk de antwoorden

Of het slim is om te stoppen met werken bij bekkeninstabiliteit is afhankelijk van welk werk je doet. Sta jij de hele dag op je voeten, dan is het veel zwaarder dan wanneer het werk en je houding afwisselend is. Dit geldt andersom ook voor zitten. Je kunt wel werken, maar wissel af met je houding.  

Heb je zelf het gevoel dat je door bekkeninstabiliteit niet kan werken? Ga dan het gesprek aan met de bedrijfsarts. Mothers in Motion kan je hierin ondersteunen en de juiste diagnose/situatie bespreken met de bedrijfsarts.

In het geval van bekkeninstabiliteit terwijl je zwanger bent, raden we ten strengste af om zelf aan de slag te gaan met oefeningen. Welke oefeningen jij specifiek nodig hebt, komt heel precies; net als de uitvoering ervan. Dit om verergering te voorkomen. Bij Mothers in Motion weten we precies wat je wel en niet mag doen en begeleiden we je stap-voor-stap richting herstel.

bekkeninstabiliteit-zwanger.jpg
stephanie.png
Ik help je graag! Heb je een andere vraag?

Stephanie helpt je graag verder. Neem vandaag nog contact met haar op.