lichamelijke-klachten-begin-zwangerschap-mothers-in-motion.jpg

Ademhalingstechnieken bevalling

De meest effectieve ademhalingstechniek tijdens de bevalling is om te ademen op het ritme van je weeën, ondersteund door je natuurlijke ademhalingsreflex. Mothers in Motion leert aanstaande moeders om te vertrouwen op hun eigen ademhalingsritme, want juist in spannende situaties zoals een bevalling vinden we dit vaak lastig. 

Op deze pagina:

  • Misverstanden over ademhalingstechnieken
  • Trainen van ademhalingstechnieken
  • Je natuurlijke ademhalingsreflex
  • Het belang van goede ademhaling
  • De aanpak van Mothers in Motion
De voordelen Waarom kies je voor Mothers in Motion?
Gerichte ademhalingsanalyse

We bieden een persoonlijke ademhalingsanalyse en capnolearning, om je huidige ademhalingspatronen te beoordelen en te optimaliseren.

Gespecialiseerd in Capnobirthing

Met deze wetenschappelijk onderbouwde methode richten we ons op het optimaliseren van het zuurstofgehalte in je lichaam tijdens de bevalling.

All-in zwangerschapscursus

In onze zwangerschapscursus behandelen we alles wat belangrijk is, dus ook de ademhalingstechnieken die je kunt gebruiken tijdens de bevalling.

Het belang van goede ademhalingstechnieken tijdens je bevalling

Optimale ademhaling tijdens je bevalling is van vitaal belang; het zorgt voor ontspanning, focus, voldoende zuurstof-toevoer naar je lichaam, de baby en je hormonen. Dit alles bevordert het natuurlijke verloop van de bevalling, waarbij een optimale CO2-waarde (oftewel voldoende zuurstof) het meest belangrijk is.
  
Een correcte ademhalingstechniek helpt daarnaast ook bij het beheersen van pijn en zorgt ervoor dat je rustig en gefocust kunt blijven, terwijl je in je 'bevalbubbel’ zit. Zo behoud je een kalme hartslag bij zowel jou als je baby, wat essentieel is voor een veilige bevalling. Daalt het zuurstofgehalte in je bloed door verkeerd ademhalingsgedrag? Dan kan dit een negatief effect hebben op de baby. Buiten het feit dat dit voor onrust kan zorgen tijdens je bevalling, wil je boven alles de veiligheid van je baby waarborgen. Wij vertellen je daarom graag meer over de wetenschappelijk onderbouwde ademhalingstechnieken die we bij Mothers in Motion hanteren, en waarom. 

Misverstanden over ademhalingstechnieken

Er bestaan enkele misverstanden rondom ademhalingstechnieken tijdens de bevalling die we graag willen ophelderen. Een veelvoorkomend misverstand is dat diep ademhalen meer zuurstof zou leveren. Het zorgt er juist voor dat je minder zuurstof binnenkrijgt, wat kan leiden tot hyperventilatie, ook wel hypocapnia genoemd. Ook het volgen van een bepaald ritme (zoals dat van een liedje) in plaats van het natuurlijke ritme van het lichaam kan problematisch zijn, omdat dit het natuurlijke ademhalingsritme kan hinderen en zelfs kan leiden tot een zuurstoftekort en paniek tijdens de bevalling. Je hormonen reguleren dit proces op een natuurlijke wijze, en dit kan niet versneld worden met trucjes. Door je eigen ademhaling en je baarmoeder te volgen, ga je op de beste manier door je bevalling heen. Het gaat bij iedereen anders, dus het is belangrijk om te leren naar je eigen proces en lichaam te luisteren. Je weeën zijn je natuurlijke leider en wij leren je graag hoe je kunt volgen.

Leren vertrouwen op je natuurlijke ademhalingsreflex

Onze ademhalingstechnieken zijn ontworpen om in te haken op je natuurlijke ademhalingsreflex en kracht te halen uit je eigen ademhalingspatroon. Hiermee versterk je je ademhalingsritme, wat helpt om de optimale CO2 waarde te handhaven tijdens je bevalling. Deze ademhalingstechnieken, bekend als capnobirthing, focussen zich op mentaal en fysieke ontspannen door het optimaliseren van ademhalingsprocessen voor een betere zuurstofopname in het bloed. Hiermee moedigen we aan om te vertrouwen op je lichaam en te reageren op wat het tijdens de verschillende fases van de bevalling nodig heeft. Je natuurlijke ademhalingsreflex is iets waar je mee geboren wordt. In plaats van je ademhalingsgedrag te veranderen, leren wij je om juist om je natuurlijke reflex en het ritme van de weeën te volgen met een ademhalingspatroon wat optimale zuurstofopname stimuleert.

ademhalingstechnieken-bevalling-mothers-in-motion.jpg

Starten met ademhalingstechnieken voor je bevalling

Idealiter begin je zo vroeg mogelijk met het aanleren van de juiste ademhalingstechnieken. Onze methoden zijn gebaseerd op basis fysiologie gecombineerd met ademhalingsgedrag (psychofysiologie). Hoe eerder je begint, hoe natuurlijker het wordt om je ademhaling te volgen en tijdens je bevalling in te haken op je natuurlijk hormonen en het ritme van de baarmoeder. Hierdoor kun je tijdens je bevalling op je instincten vertrouwen zonder er bewust over na te denken. Het gaat vrijwel automatisch. En precies daar ligt de oplossing. Niet willen sturen, niet willen controleren, maar onbewust kunnen observeren en inhaken op je reflex wanneer je dit nodig hebt.

Je natuurlijke ademhaling trainen

En we horen je denken: als het een natuurlijke reflex is, waarom moeten we het dan trainen? Hoewel ademhalen een natuurlijk proces is, hebben veel mensen - bewust of onbewust – onjuiste ademhalingsgewoonten ontwikkeld die tijdens stressvolle situaties zoals een bevalling problemen kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan veel diep inademen of het vasthouden van je ademhaling. Training helpt om deze slechte gewoonten te doorbreken en de natuurlijke ademhaling te versterken, waardoor je beter voorbereid bent op de bevalling.

help-ik-heb-zwangerschapsklachten-mothers-in-motion.jpg

Aan de slag met onze ademhalingstechnieken

Omdat je ademhalingsgedrag zo’n belangrijk onderdeel is van je bevalling – als ook je zwangerschap en herstel – gaan we hier tijdens één van de vijf workshops van onze zwangerschapscursus dieper op in. Wil je gericht aan de slag met ademhalingstechnieken of heb je al een zwangerschapscursus gevolgd? Ook dan kun je bij ons terecht voor training. Na een intakegesprek en eventueel een capno-analyse, helpen we je om je ademhalingsgewoonten te optimaliseren door middel van gepersonaliseerde oefeningen en, indien nodig, capnolearning. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Het belang van ademhalingstraining bij bestaande symptomen

Als je al symptomen ervaart die kunnen wijzen op verkeerde ademhaling, is het bijzonder belangrijk om te beginnen met ademhalingstraining. Symptomen waar je aan kunt denken, zijn: 

  • Druk op de borst 
  • Duizeligheid 
  • Spanningen in de kaak, nek en/of bovenrug 
  • Wazig zicht 
  • Concentratieproblemen 
  • Tintelingen in mond, lippen, handen en/of voeten 
  • Hoofdpijn 
  • Misselijkheid
  • Harde buiken

 
Veel van deze symptomen, hoewel vaak voorkomend tijdens de zwangerschap, kunnen tekenen zijn van verkeerde ademhalingspatronen. Zonder juiste aanpak kunnen klachten verergeren. Daarom helpt Mothers in Motion je graag bij het diagnosticeren en behandelen van deze problemen, wat essentieel is voor zowel een gezonde zwangerschap als een succesvolle bevalling. Heb je last van een van bovengenoemde symptomen of wil je graag meer informatie, neem dan contact met ons op of plan een analyse in. 

Veelgestelde vragen Heb je vragen? Bekijk de antwoorden.

Veel van de lichamelijke klachten na een bevalling kunnen gedurende de zwangerschap al voorkomen worden door goede begeleiding en effectief sporten. Je gaat fitter je bevalling en herstel tegemoet. En geloof ons, dat maakt een wereld van verschil.

Sporten na je bevalling kan in principe 6 weken nadat je bevallen bent. In die eerste 6 weken is het belangrijk dat je moeder natuur haar werk laat doen en je jouw lichaam genoeg rust geeft. Daarna doe je er goed aan om het onder professionele begeleiding op te bouwen.

Sporten mag 6 weken na je bevalling alweer. Ben je er voor je gevoel dan nog niet klaar voor? Doe het dan vooral wanneer jij je er goed bij voelt. Het is sowieso belangrijk om het rustig en veilig op te bouwen. Wil je weten waar jouw lichaam aan toe is na je bevalling? Plan dan een postnatale “check-up” / inspectie in. Met deze check van jouw rug, bekken en buik helpen we jou richting een verantwoord herstel. Ieder lichaam is tenslotte uniek.

klachten-tijdens-zwangerschap-mothers-in-motion.jpg
stephanie.png
Ik help je graag! Heb je een andere vraag?

Stephanie helpt je graag verder. Neem vandaag nog contact met haar op.