pijn-stuitje-na-bevalling-mothers-in-motion.jpg

Pijn aan je stuitje na de bevalling

Een bevalling is een zware aanslag op je lichaam. Het kan dus voorkomen dat bepaalde klachten na je bevalling langer aanhouden dan je zou willen, zoals pijn aan je stuitje. Laat ons je precies vertellen wat de oorzaak is en hoe wij je kunnen helpen.

Op deze pagina:

  • Hoe voelt pijn aan je stuitje na je bevalling?
  • Wat is stuitpijn precies?
  • Wat is de oorzaak en wanneer krijg je er last van?
  • Pijn aan je stuitje voorkomen
  • Wat te doen bij stuitpijn na de bevalling
Waarom kies je voor Mothers in Motion?
Professionals in het vak

Het lichaam postnataal is kwetsbaar. Bij ons word je altijd begeleid door ervaren professionals met kennis van zaken.

Jouw herstel voorop

Wij geloven in klachtenvrij moederschap. Daarom vragen we niet hoe gaat het met je baby, maar hoe gaat het met jou?

Meten is weten

Wij behandelen en trainen uitsluitend als we weten wat jouw lichaam nodig heeft. Daarom doen we altijd een postnatale check-up / inspectie voor de juiste diagnose.

Last van pijn aan je stuitje na de bevalling?

Pijn aan het stuitje na de bevalling is een veelvoorkomende klacht die nieuwe moeders ervaren. Het gevoel kan variëren van een drukkend en zwaar gevoel bij de perineum of anus, tot een zeurende of stekende pijn rondom het stuitje. Soms straalt het zelfs uit naar de benen of voelt het alsof je weer opnieuw gaat bevallen. Vrouwen beschrijven deze pijn vaak als een constante druk die verergert bij zitten, bukken of na langere periodes van staan of lopen. Stuitpijn wordt meestal pas enkele maanden na de bevalling als aanhoudende klacht opgemerkt, aangezien het in eerste instantie als een normaal postnataal ongemak wordt beschouwd. Echter, als de pijn aanhoudt, wordt het duidelijk dat het niet zomaar een standaard symptoom van de bevalling is.  

Ben jij op dit punt aangekomen en wil je graag geholpen worden? Plan dan een intakegesprek in bij ons, inclusief analyse van je bekken, rug en buik. Met meer dan 25 jaar aan kennis en ervaring op het gebied van het vrouwelijk lichaam pre- en postnataal, weten we exact hoe we moeten kijken en wat er nodig is om jou van je stuitpijn af te helpen.  

goed-herstel-bekkenbodem-mothers-in-motion.jpg

Een blik op de oorzaak van pijn aan je stuitje

De oorzaak van stuitpijn heeft vaak te maken met de houding tijdens de bevalling — vooral bij langdurig persen in rugligging of zittend — waarbij veel druk wordt uitgeoefend op de onderste wervels en tussenwervelschijven. De druk van het persen kan de schijven irriteren waardoor ze net als een gevulde 'jelly donut’ naar buiten worden geperst. De pijn die hierdoor wordt veroorzaakt, wordt ervaren als pijn aan het stuitje, maar is dus eigenlijk die tussenwervelschijf waar zoveel druk op is komen te staan.

Toch is de bevalling alleen vaak niet de enige boosdoener bij pijn aan je stuitje. Na de bevalling kan het vasthouden van gekromde houdingen, zoals tijdens het geven van borstvoeding, de druk op je wervelschijf verder verhogen. Hoewel het makkelijk is te denken dat de pijn vanzelf overgaat, of dat een ruggenprik de oorzaak kan zijn, ontstaat of verergert stuitpijn vaak door fysieke belasting die toeneemt wanneer je weer meer gaat doen. Het niet goed kunnen aanspannen van de ‘core’ speelt hierin een belangrijke rol. Oftewel: wanneer het weer kan, is het tijd om aan de slag te gaan met de (her)opbouw van je 'core'.

Behandeling van stuitpijn

Bij Mothers in Motion begrijpen we hoe belangrijk het is om na de bevalling zorgzaam met je lichaam om te gaan. Daarom adviseren we om in de eerste zes weken na je bevalling een sluitband te dragen en voldoende horizontaal te rusten, om de druk op het stuitje te minimaliseren. Blijf je te allen tijde bewust van een goede lichaamshouding. Ga dus niet onderuitgezakt op de bank liggen.  

Na deze periode richten we ons op het heropbouwen van je core-stabiliteit, om de stuitpijn te verminderen en toekomstige klachten te voorkomen. We weten dat herstel inspanning vereist. De duur en het succes van je herstel is sterk afhankelijk van je eigen inzet. Maar het is ook goed om te weten dat wij er voor je zijn om je te ondersteunen met de juiste begeleiding en advies over bewegingsgedrag in het dagelijkse leven om verdere belasting van je bekkenbodem, rug en omliggende organen te minimaliseren. We kijken naar het complete plaatje, zodat je met jouw inzet optimaal resultaat boekt. 

Onze Small Group Training is bijvoorbeeld ideaal voor een goed herstel na je bevalling. Onder professionele begeleiding en in een klein groepje van maximaal 5 vrouwen ga je aan de slag met jouw eigen persoonlijke trainingsschema, gericht op het versterken van je ‘core’, het verbeteren van je ademhalingstechnieken en het vermijden van overbelasting. Dit trainingsschema wordt opgesteld op basis van de uitkomst van je postnatale "check-up" / inspectie, waarmee we beoordelen wat jouw lichaam nodig heeft.

bekkenbodem-trainen-mothers-in-motion.jpg

Pijn aan je stuitje na de bevalling voorkomen

Het voorkomen van stuitpijn na je bevalling kan uitdagend zijn, maar met de juiste voorbereidingen en aanpassingen is het zeker haalbaar. Hoewel bepaalde bevallingsscenario's onvermijdelijk zijn, zoals een bevalling op de rug, helpt het om postnataal je houdingen aan te passen en ondersteunende middelen te gebruiken zoals een ‘sisselkussen’ om de druk te verlichten. Voldoende rust en hulp zijn daarbij ook heel belangrijk. Dit is uiteraard na de bevalling, maar ook tijdens de bevalling zijn er zaken waar je rekening mee kunt houden om pijn aan het stuitje te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan alternatieve bevallingsposities die minder druk uitvoeren op je wervels, zoals:

  • Op de handen en knieën 
  • Op een beval- of baarkruk 
  • In bad 
  • Liggend op je zijkant 

Idealiter wissel je de bovenstaande houdingen regelmatig af. Dit advies en het aannemen van bepaalde houdingen is altijd onder voorbehoud, afhankelijk van hoe je bevalling verloopt. Het is goed om zelf een plan te hebben, maar luister altijd naar de professionals die op dat moment jouw bevalling begeleiden. En denk je nu: had ik dit allemaal maar geweten vóór ik ging bevallen. Volg dan bij een eventuele volgende zwangerschap onze zwangerschapscursus. Tijdens deze vijfdelige cursus delen we namelijk alle belangrijke en praktische informatie waarmee je volledig voorbereid je bevalling en herstel tegemoet gaat.

Pijn aan je stuitje, lang na de bevalling

Het kan voorkomen dat je pas na 4 maanden, een half jaar of zelfs één jaar last krijgt van pijn aan je stuitje. Het probleem heeft dan al die tijd op de achtergrond gesluimerd en komt ineens opzetten of wordt erger. Wat we ons dan vaak niet beseffen, is dat we ondertussen steeds meer van ons lichaam zijn gaan vragen. Je kindje wordt zwaarder, je bent mogelijk weer gaan werken, pakt steeds meer huishoudelijke taken op, let mogelijk wat minder op je lichaamshouding dan vlak na je bevalling. Kortom, je stelt steeds zwaardere eisen aan je lichaam terwijl je eigenlijk nog niet sterk genoeg bent. Dit kan ertoe leiden dat je (alsnog) pijn aan je stuitje krijgt, lang nadat je al bevallen bent.  

Gelukkig zijn wij er om je te vertellen dat je ook nu nog aan de slag kunt met je herstel. Mothers in Motion helpt je hier graag bij, op de manier die het beste is voor jou. Heb je hier vragen over of wil je graag ons advies? Neem dan contact op via mail, WhatApp, ons contactformulier of door te bellen. Klik op onderstaande button om met ons in contact te komen.

stephanie.png
Ik help je graag! Heb je een andere vraag?

Stephanie helpt je graag verder. Neem vandaag nog contact met haar op.