buik-echo-analyse-na-bevalling-mothers-in-motion.jpg
Blog

Is het dragen van een sluitband (postnataal) nuttig of niet?

buik-echo-analyse-na-bevalling-mothers-in-motion.jpg

Na de bevalling krijgen veel vrouwen het advies om een sluitband te dragen. Maar maakt het dragen van een sluitband je buikspieren echt slap? In deze tekst ontkrachten we deze mythe en leggen we uit waarom een sluitband juist essentieel kan zijn voor het herstel van je lichaam na de bevalling.

Leestijd: min.

Fabel of feit?

"Het dragen van een sluitband postnataal maakt je buikspieren slap."

Dagelijks krijgen we de vraag of het dragen van een sluitband postnataal je buikspieren slap maakt. Hier kunnen we heel duidelijk in zijn. Dit is niet waar; het is een fabel.

Je buikspieren zijn postnataal - vooral in de eerste 6-12 weken - erg zwak, en kunnen niet nog zwakker worden. Om het herstel te bevorderen, hebben ze juist steun nodig. Na afloop van een bevalling, is de buikwand namelijk uitgerekt en 'hangt' als het ware. De buikspieren zijn niet sterk genoeg om je lichaam te ondersteunen, laat staan om ook je baby te tillen. Je baby groeit hard, en dus heb je extra steun nodig om overbelasting te voorkomen. De buikspieren worden alleen zwakker als je ze niet gebruikt, maar niet door het dragen van een sluitband.

De voordelen van het (meteen) dragen van een sluitband

We zetten de voordelen die een net bevallen vrouw ervaart bij het dragen van een sluitband graag voor je op een rijtje:

  1. De buikspieren zijn de verbinding tussen romp en bekken, en het is prettig wanneer deze worden ondersteund; je kan hierdoor beter rechtop zitten en lopen.  
  2. Vanwege de extra steun aan de buikwand zijn ook de organen beter beschermd tegen druk van buitenaf, bijvoorbeeld bij het tillen van de baby, hoesten, niezen of bukken. 
  3. De extra steun geeft een veilig gevoel.
  4. Het vermindert een zwaar gevoel tussen de benen aan het eind van de dag in de bekkenbodem/vagina regio; de steun aan de buikwand vermindert de druk op de bekkenbodem.
  5. Esthetisch gezien helpt de steun om het extra vocht sneller af te drijven; veel vrouwen vertellen sneller hun 'oude figuur' weer terug te zien.

Graadmeter en herinnering

Het dragen van een sluitband draagt bij aan het correct gebruik van de diepe buikspier (de m. transversus abdominis). Bij het correct aanspannen, komt ruimte vrij tussen de sluitband en de buik, terwijl bij het niet correct aanspannen de buik naar buiten wordt geduwd. Bevallen vrouwen hebben het druk en 'vergeten' vaak om de buik correct aan te spannen bij het uitvoeren van verschillende activiteiten. Het dragen van een sluitband kan een 'reminder' zijn om de buikspieren correct aan te spannen.

Wanneer draag je het en hoe lang?

De sluitband kan in aansluiting op een vaginale bevalling gedragen worden, bijvoorbeeld bij het naar huis gaan (als je in het ziekenhuis bent bevallen). Bij thuiskomst kan de sluitband gedragen worden bij het staan en lopen in het huis. Bij uitrusten (op de bank of in bed) is het dragen van de sluitband niet nodig, behalve in bijzondere situaties, zoals een symfosiolyse.

Indien je middels een keizersnede bent bevallen, kan de sluitband gedragen worden op het moment dat de wond is genezen, meestal zo'n 10-14 dagen na de bevalling. 

Bij allerlei dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, het tillen van de baby, koken etc. kan de sluitband tot enkele maanden gedragen worden. Bij het uitvoeren van zware lichamelijke activiteiten, zoals boodschappen tillen, helpen met een verhuizing, veel tillen, het omspitten van de tuin, kan de sluitband je helpen tot 9-12 maanden.

Degradatie?

De sluitband is een hulpmiddel om je steun te bieden in een periode dat je de belastbaarheid van je lichaam moet gaan opbouwen, zonder hierbij over je grenzen te gaan. Het lijkt misschien wat overdreven, maar het is zeker geen zwakte.

Wat is een goede sluitband?

De sluitband die wij altijd aanraden, is verkrijgbaar bij de winkel 'Bellyfashion' in Zoetermeer. De band is stevig en makkelijk in gebruik. Goed om te weten: het model op de doos draagt de sluitband te laag: deze moet echt op de buik, en niet op het bekken.

stephanie.png
Ik help je graag! Heb je een andere vraag?

Stephanie helpt je graag verder. Neem vandaag nog contact met haar op.