Veel van de lichamelijke klachten na een bevalling kunnen gedurende de zwangerschap al voorkomen worden door goede begeleiding en effectief sporten. Je gaat fitter je bevalling en herstel tegemoet. En geloof ons, dat maakt een wereld van verschil.

Contact & FAQ
Kom gerust langs of neem contact met ons op via onderstaande gegevens of het contactformulier verderop deze pagina. Ben je op zoek naar een snel antwoord op je vraag? Check dan de antwoorden op onze meestgestelde vragen.
Natuurlijk kun je ook gewoon een mailtje naar ons sturen:
Dit verschilt van persoon tot persoon. Sommige vrouwen ervaren geen klachten tijdens hun zwangerschap, terwijl anderen al aan het begin van hun zwangerschap klachten krijgen. Soms is er een aanleiding voor, maar soms ook niet. Belangrijk is dat als je lichamelijke klachten krijgt, je meteen een specialist zoals Mothers in Motion raadpleegt. Klachten horen er namelijk niet standaard bij!
Sporten na je bevalling kan in principe 6 weken nadat je bevallen bent. In die eerste 6 weken is het belangrijk dat je moeder natuur haar werk laat doen en je jouw lichaam genoeg rust geeft. Daarna doe je er goed aan om het onder professionele begeleiding op te bouwen.
Sporten mag 6 weken na je bevalling alweer. Ben je er voor je gevoel dan nog niet klaar voor? Doe het dan vooral wanneer jij je er goed bij voelt. Het is sowieso belangrijk om het rustig en veilig op te bouwen. Wil je weten waar jouw lichaam aan toe is na je bevalling? Plan dan een postnatale “check-up” / inspectie in. Met deze check van jouw rug, bekken en buik helpen we jou richting een verantwoord herstel. Ieder lichaam is tenslotte uniek.
Ook bij klachten zoals verzakking kun je sporten. Sterker nog, sporten is nodig voor het herstel van je verzakking, maar wel met een aangepast trainingsschema, goede technische uitvoer van de oefeningen, met aandacht voor je ademhaling, core en ‘body alignment’. Dit is normaal al belangrijk bij sporten na de bevalling, maar in gevallen van verzakking nog belangrijker. Je voelt namelijk meteen als je het fout doet.
Ben je bevallen en wil je jouw oude sportregime weer oppakken? Denk dan twee keer na, want intensieve en zware sporten kun je in het begin nog beter vermijden. Wat moet je daarom vooral niet doen:
- Trainen met zware gewichten
- Hoge intensiteitssporten zoals Crossfit, volleybal, padellen, etc.
- Hardlopen/rennen
- Springen
- Je adem vasthouden tijdens het sporten
Beter begin je met onbelaste core-training om eerst je core op te bouwen voordat je verder gaat met specifieke krachttraining, gericht op het herstel van je lichaam na bevalling.
Als je vroeg in je zwangerschap begint kun je fysiek een voorsprong maken en ga je fitter je zwangerschap door. Oftewel, je kunt meer belast worden zonder lichamelijke klachten terwijl je baby groeit. In dat geval is het zeker haalbaar om tot de dag van je bevalling te sporten.
Om sterker te worden en optimaal resultaat te bereiken raden we aan om minimaal 2 keer per week goed te sporten, met een maximum van 4 keer per week zodat je je lichaam ook genoeg rust kunt geven om te herstellen.
Tot de 12 weken mag je in principe blijven sporten zoals je dit al deed. Blijf wel altijd verstandig nadenken. Na de 12 weken is het raadzaam om volgens een aangepast trainingsschema te trainen onder begeleiding van specialisten die zich richten op sporten tijdens de zwangerschap en verstand hebben van de anatomie en fysiologie van de zwangere vrouw.
De volledige online zwangerschapscursus, bestaande uit een reeks van 5 workshops kost €300,-. Al onze diensten inclusief prijzen vind je op de tarieven-pagina. Heb je toch nog vragen? Bel of mail ons. Wij helpen je graag.
Een groot voordeel van de online zwangerschapscursus is natuurlijk dat jij en jouw partner alle workshops samen vanuit huis kunnen volgen. Één van de workshops is daarnaast speciaal ingericht om samen met je partner te volgen, vol waardevolle informatie voor jullie beiden.
Wordt een vergoeding voor zwangerschapscursus aangeboden door jouw zorgverzekeraar, dan mag deze ook gebruikt worden voor een online zwangerschapscursus. De hoogte van de vergoeding en of het in je pakket zit, kan per zorgverzekeraar verschillen, dus kijk dit vooraf goed na. Heb je recht op een vergoeding, kan kun je onze online zwangerschapscursus achteraf zelf declareren met een speciale kwitantie. Geef aan dat je een factuur wil voor de zorgverzekeraar en na de cursus sturen we deze per mail naar je toe.
Nee, onze online zwangerschapscursus is niet gratis. Maar! Wordt een zwangerschapscursus volledig vergoed door jouw zorgverzekering? Dan volg je hem in principe gratis. Check vooraf wel goed óf de vergoeding voor een zwangerschapscursus in je zorgpakket zit en hoeveel er vergoed wordt.
Ja, dat kan. Wil jij een totale voorbereiding op je bevalling? Maar zijn fysieke cursussen niet haalbaar vanwege de afstand? Volg dan onze online zwangerschapscursus.
De volledige zwangerschapscursus, bestaande uit een reeks van 5 workshops kost €300,-. Al onze diensten inclusief prijzen vind je op de tarieven-pagina. Heb je toch nog vragen? Bel of mail ons. Wij helpen je graag.
Veel vrouwen vragen zich terecht af vanaf wanneer ze mogen beginnen met onze zwangerschapscursus. Je begint ongeveer als je tussen de 12 en 30 weken zwanger bent. Meld je op tijd aan om te voorkomen dat alle plekken zijn vergeven. Er is ruimte voor maximaal 20 vrouwen voor de fysieke cursus.
Je kunt onze zwangerschapscursus achteraf zelf declareren bij je zorgverzekering. Of je zwangerschapscursus vergoed wordt en wat de hoogte van de vergoeding is, verschilt per zorgverzekering en zorgpakket. Controleer dit daarom op voorhand.
Ben je al een keer eerder bevallen en is dit je tweede of derde zwangerschap? Dan kun je bij Mothers in Motion ook een eendaagse zwangerschapscursus volgens. Je kiest dan bijvoorbeeld één van de vijf cursussen uit de reeks. Veel vrouwen kiezen voor de cursus over de buik en bekkenbodem of de cursus over ademhaling om te technieken op te frissen. In speciale omstandigheden kun je ook een privécursus boeken op afspraak. Kijk op onze tarieven-pagina voor alle actuele prijzen.
Een sterke bekkenbodem draagt bij aan een goede lichaamsstabiliteit, of je nu zwanger bent of niet. Het trainen van je bekkenbodem helpt bij het verbeteren van de controle, kracht en elasticiteit van je bekkenbodemspier.
Welke oefeningen voor jou geschikt zijn, hangt af van de conditie en functionaliteit van je bekkenbodem. Ga daarom niet zomaar aan de slag met oefeningen, maar laat je altijd adviseren door een professional zoals Mothers in Motion. Ons algemene advies is te beginnen met een simpele oefening zoals, 5 seconden aanspannen en daarna ontspannen. Voelt je dit niet goed of weet je niet goed wat je doet? Ga dan niet verder, maar zoek onze hulp.
Om je bekkenbodem goed te kunnen trainen, moet je eerst weten of je een correct aanspanningspatroon hebt van de bekkenbodem. Dit kunnen we vaststellen middels een EMG-onderzoek in lig- en staande houding. Op basis van de resultaten die hier uitkomen, kun je aan de slag met de juiste oefeningen om je bekkenbodem te trainen.
Dit verschilt per persoon en is naast andere factoren afhankelijk van de schade die je bekkenbodem heeft opgelopen tijdens je bevalling. De eerste 6 weken na je bevalling moet je sowieso rust houden. Daarna doe je er goed aan om de spierfunctie van je bekkenbodem te laten onderzoeken voor je start met trainen.
Ja, je mag sporten. Sterker nog, je moet! Daar zit echter wel een ‘maar’ aan. Sporten zoals hardlopen of hoge intensiteitssporten kun je beter vermijden. Je moet eerst weer beginnen met het goed trainen van je (diepe) core, bilspieren en buikspieren. Anders wordt een verzakking niet beter en mogelijk zelfs erger. De mate van verzakking bepaalt wat je beter wel en niet kunt doen. Raadpleeg daarom altijd een specialist zoals Mothers in Motion.
In het geval van een lichte verzakking kun je met behulp van specifieke training werken aan je herstel. Dit voorkomt verergering van de verzakking en beperkt risico's in de toekomst bij een volgende bevalling. Door op de juiste manier trainen, verdwijnen de symptomen van een lichte verzakking. Mothers in Motion is jouw professional die je helpt bij je herstel.
Of het slim is om te stoppen met werken bij bekkeninstabiliteit is afhankelijk van welk werk je doet. Sta jij de hele dag op je voeten, dan is het veel zwaarder dan wanneer het werk en je houding afwisselend is. Dit geldt andersom ook voor zitten. Je kunt wel werken, maar wissel af met je houding.
Heb je zelf het gevoel dat je door bekkeninstabiliteit niet kan werken? Ga dan het gesprek aan met de bedrijfsarts. Mothers in Motion kan je hierin ondersteunen en de juiste diagnose/situatie bespreken met de bedrijfsarts.
In het geval van bekkeninstabiliteit terwijl je zwanger bent, raden we ten strengste af om zelf aan de slag te gaan met oefeningen. Welke oefeningen jij specifiek nodig hebt, komt heel precies; net als de uitvoering ervan. Dit om verergering te voorkomen. Bij Mothers in Motion weten we precies wat je wel en niet mag doen en begeleiden we je stap-voor-stap richting herstel.