Gespecialiseerde prenatale en postnatale trainingen, behandelingen en begeleiding.

  2e Sint-Janshof 8-10 Rotterdam    Stuur Whatsapp     |     

Mothers in Motion & zorgverzekering

Een zorgverzekering kiezen

(Bron: zoekopedia.nl) De laatste maand van het jaar staat bol van de festiviteiten, maar het is ook de maand waarin u de beslissing moet nemen of u gaat overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. In november moeten alle zorgverzekeraars hun premies bekendmaken, zodat iedereen ruim de tijd heeft om over te stappen. Waar moet u op letten bij het overstappen en hoe krijgt u niet alleen de beste zorgverzekering, maar ook de goedkoopste zorgverzekering?

 

Tot wanneer kunt u overstappen?
Er zijn enkele uitzonderingen, maar voor vrijwel alle Nederlanders geldt dat als u wilt overstappen u uw huidige zorgverzekering uiterlijk op 31 december hebt opgezegd. In de regel zullen de meeste mensen ook direct een nieuwe zorgverzekering afgesloten hebben. Heeft u dit niet gedaan, dan heeft u nog tot 31 januari van het nieuwe jaar om een nieuwe zorgverzekeraar te vinden. Uw nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in. Let u er wel op dat als u op 31 januari nog steeds geen nieuwe verzekering heeft, u een boete kunt krijgen.

 

Naturaverzekering
Bij een naturaverzekering betaalt de zorgverzekeraar direct de zorgkosten. Maar dit geldt wel enkel als u zorg afneemt van een zorgverlener die een contract heeft met de zorgverzekeraar. U heeft dus minder keuze in behandelaars. Maakt u toch de keuze voor een behandelaar die geen contract met uw zorgverzekeraar heeft, dan moet u zelf een deel van de factuur betalen. Er zijn verzekeraars die een budgetpolis aanbieden. Bij Zilveren kruis kunt u bijvoorbeeld kiezen voor Basis Budget. Hiermee kunt u enkel bij gecontracteerde zorgbehandelaars terecht. Budgetpolissen bieden een zeer lage premie, maar geen keuzevrijheid. Dit is vooral gunstig voor mensen die weinig zorg afnemen.

 

Restitutieverzekering
Wilt u veel keuzevrijheid en de zekerheid dat u alle zorg vergoed krijgt? Kiest u dan voor de restitutieverzekering. Net zoals bij een natura verzekering zal de verzekeraar de zorgkosten betalen met zorgverleners waar zij een contract mee hebben. Gaat u naar een behandelaar waar u geen contract mee heeft, dan zult u zelf de rekening voor moeten schieten en de kosten zelf moeten declareren. Wel krijgt u dan volledige vergoeding van de kosten.

 

Het eigen risico
Aan de basisverzekering zit een eigen risico. Tot 2021 is dit een bedrag van € 385,-. Het eigen risico is het bedrag dat u eerst zelf moet betalen, voordat u voor vergoeding uit de basisverzekering in aanmerking komt. Maakt u geen of zeer weinig gebruik van zorg? Dan kunt u overwegen om het eigen risico vrijwillig te verhogen. Als u een vergelijk maakt tussen de verschillende verzekeraars, dan zult u zien dat de maximale verhoging bovenop het standaard eigen risico € 500,- bedraagt. Dit kan zeer interessant zijn, want u krijgt hiermee een flinke korting op de premie. Heeft u veel zorgkosten, dan kunt u dit beter niet doen

 

Physiomotion /  Mothers in Motion en de zorgverzekering

Per 2020 heeft Physiomotion er voor gekozen geen contracten meer af te sluiten met zorgverzekeraars. Dit betekent dat onze behandelingen vallen onder “ niet –gecontracteerde zorg”.  Als je een restitutie polis hebt dan hebt je nog vrijheid van keuze en wordt vrijwel alles vergoed waar en wie die je naar toe gaat. Als je een natura polis heeft dan moet je naar de zorgverzekerder instelling/ zorgverlener toegaan om alles vergoed te krijgen.  Dus geen vrijheid van keuze.  Als je naar en “niet –gecontracteerde” zorgverlener gaat dan zou slechts 60% van de vergoeding vergoed worden.

 

Wij vragen vanaf 2020 iedereen na afloop van de behandelingen alle kosten direct per pin af te rekenen. Je krijg daarna een kwitantie per email die je zelf bij de zorgverzekeraar kunt indienen. 

 Heb je vragen met betrekking tot de zorgverzekering? Vraag het bij je bezoek of neem contact op via info@physiomotion.nl of info@mothersinmotion.nl.