bekkeninstabiliteit-zwanger.jpg
Blog

Blaasontstekingen & Zwangerschap

bekkeninstabiliteit-zwanger.jpg

Het vaak hebben van een blaasontsteking hoort niet bij een zwangerschap. Ook het gevoel van een blaasontsteking niet. In deze blog leggen we je graag uit wat het verband is tussen blaasontstekingen en zwangerschap. Ben je zwanger en heb je last van blaasontstekingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Leestijd: min.

Mogelijke oorzaken van blaasontstekingen tijdens je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn vrouwen meer vatbaar voor blaasontstekingen, omdat de baarmoeder (die bovenop de blaas ligt) groeit. Dit geeft meer druk op de blaas. De veranderende hormonale huishouding zorgt er daarnaast voor dat alle bindweefselstructuren elastischer worden, waaronder ook de blaas. Als gevolg hiervan kunnen vrouwen minder goed uitplassen, waardoor urine achterblijft in de blaas, hetgeen een blaasontsteking kan veroorzaken. Je kunt dit merken doordat de urine zuur wordt, en ook anders gaat ruiken.

Er bestaan ook blaasontstekingen die worden veroorzaakt door een bacterie, afkomstig vanuit de darmflora. Dit komt bij vrouwen vaak voor, als gevolg van de korte lengte van de plasbuis. Dit wordt een urineweginfectie of cystitis genoemd.

Symptomen

Vrouwen met een blaasontsteking ervaren één of meer van de volgende symptomen:

  • Pijn of branderigheid bij het plassen.
  • Pijn in de onderbuik, liezen, vagina of rug, in combinatie met het gevoel dat je continue moet plassen.
  • Een verhoogde aandrang om te plassen, in combinatie met een verminderde hoeveelheid urine.
  • 'Geurige' urine.
  • Een donkere kleur van de urine.

Op het moment dat je één of meer van de bovenstaande symptomen opmerkt, is het verstandig om te laten checken bij de huisarts of sprake is van een blaasontsteking. Tijdens de zwangerschap is dit extra belangrijk, omdat het kan uitbreiden naar een nierbekkenontsteking, wat ook voor de baby gevaarlijk kan zijn.

Geen blaasontsteking, maar wel de symptomen. Hoe kan dit?

Het kan voorkomen dat het voelt alsof je een blaasontsteking hebt, maar dat de blaasontsteking door de huisarts (na onderzoek) wordt uitgesloten. Waarschijnlijk wordt dit gevoel veroorzaakt door een dysbalans in je bekkenregio. Als oorzaken kun je denken aan een verminderde mobiliteit van je heupen, een verhoogde spanning van de bekkenbodemmusculatuur, veranderde ademhaling, of een combinatie ervan. Vooral tijdens een zwangerschap hebben vrouwen een bekkenbodem die de neiging heeft om overspannen / overbelast te zijn. Als reactie op prikkels - zoals het gevoel van aandrang en/of pijn - spant de bekkenbodem automatisch aan om de bekkenregio te beschermen, hetgeen vaak onbewust gebeurt. Het is belangrijk om de regio's in de buurt van de bekkenbodem in balans te brengen, zodat de bekkenbodem kan ontspannen.

Mogelijke redenen voor een gespannen bekkenbodem:

  • Heupen: als de heupen niet goed bewegen of beperkt raken, hebben ze een negatieve invloed op de bekkenbodem. Dit kan zorgen voor pijnklachten in de lies/onderbuik en/of een gespannen bekkenbodem.
  • (Onder)rug: pijn in de onderrug komt vaak voor als gevolg van een overbelaste bekkenbodem en dan kan ook juist weer veroorzaken dat de spier niet kan goed ontspannen. Houding is hierbij een grote oorzaak i.c.m. de heupen en buikspieren.
  • Bekkenbodem: de bekkenbodem is een spier die heel centraal zit, je dient te beschermen en in dienst van je hoort te staan. Het "protects and serves". Naarmate je zwangerschap vordert en je lichaam groeit, verandert je bekken, groeit je buik en verzwakken zowel je buik- als omliggende spieren. Hierdoor spant je bekkenbodem zich meer aan om alles 'bij elkaar te houden'.
  • Ademhaling: tijdens de zwangerschap verandert je ademhaling door de ligging van de baby én als gevolg van de veranderende hormonale huishouding. De hormonen die vrijkomen, versnelt je 'respiratory system' of ademhalingssysteem waardoor je ademhalingspatroon verandert, met als gevolg het ontstaan van hypocapnia. Als gevolg van de hypocapnia treedt een negatieve reactie op van de spieren (meer spierspanning), waaronder de spieren van de blaas en de bekkenbodem. Op het moment dat beide meer tonus krijgen, wordt het volledig uitplassen moeilijker. Met als mogelijk gevolg het ontstaan van een blaasontsteking. Dit kan worden opgelost door je CO₂-waarden te optimaliseren middels correcte ademhalingstechnieken, waarbij de uitademing op een natuurlijke manier wordt verlengd en de ademhalingsreflex zijn werk kan doen.

Wat kun je er aan doen?

Op het moment dat je een aanhoudend gevoel blijft houden van een blaasontsteking, of hiervoor meerdere keren tevergeefs naar je huisarts bent gegaan, is het noodzakelijk om een bekkenfysiotherapeut(e) te raadplegen.
Bij recidiverende blaasontstekingen of het veelvuldig ervaren van symptomen van een blaasontsteking, is de bekkenbodem bijna altijd betrokken.
De bekkenfysiotherapeut kan (ook in de zwangerschap) je verschijnselen en klachten in kaart brengen en je praktische oplossingen bieden. Hierbij kun je denken aan de volgende mogelijkheden:

  • Advies over toiletgedrag: zittend plassen, en de tijd nemen om volledig uit te plassen
  • 'Hands on' aanpak: het rekken van de heupen, waarbij deze volledig kunnen bewegen.
  • Je onderrug behandelen en advies geven over houdingen.
  • De bekkenbodem onderzoeken via EMG en op basis daarvan gepaste oplossingen bieden. Denk aan ontspanningsoefeningen en/of zelf-massage met apparaten, krachttraining van de bekkenregio, onderste-extremiteit en buikspieren speciaal voor de zwangerschap
  • Het aanleren van het juiste ademhalingsgedrag, zodat je CO₂-waarden worden geoptimaliseerd. Dit kun je meten door middel van een capnometer, dan weet je zeker wat je aan het doen bent.
  • Voldoende water drinken is zeer belangrijk. Minstens 2-3 liter per dag en meer als je ook aan inspanning doet.

Wat moet je altijd doen als zwangere?

Je moet contact opnemen met je verloskundige en/of huisarts.

Indien je recidiverde blaasontstekingen hebt, neem dan contact op met een bekkenfysiotherapeut. Er is bijna altijd een verband tussen de bekkenbodem en de spieren rondom het bekken, zoals hierboven beschreven. Zoek hierbij naar professionals die hiermee ervaring hebben.  

Onthoud: het is NIET normaal dat je vaak blaasontstekingen hebt en/of het gevoel van blaasontstekingen hebt! Het hoort niet bij een zwangerschap! 

stephanie.png
Ik help je graag! Heb je een andere vraag?

Stephanie helpt je graag verder. Neem vandaag nog contact met haar op.