harde-buiken-zwangerschap-mothers-in-motion.jpg

Herstel na keizersnee

Naast het feit dat elke bevalling en ook het herstel per persoon verschilt, verloopt het herstel na een keizersnee toch net even wat anders dan bij een vaginale bevalling. Een goed herstel na een keizersnee vraagt daarom om extra voorzichtigheid én om professionele begeleiding. Wij vertellen je er alles over.

Op deze pagina:

  • De risico's van onvoldoende herstel
  • Hoe verloopt het herstel van een keizersnee?
  • Keizersnee vs. vaginale bevalling
  • Meer over een keizersnee
  • Tips voor je herstel bij een keizersnee
De voordelen Waarom kies je voor Mothers in Motion?
Met aandacht voor jou

Het lichaam postnataal is kwetsbaar, zeker na een keizersnee. Wij begeleiden je met aandacht en de beste zorg richting een goed herstel.

In goede handen

Herstel na een keizersnee vraagt om voorzichtigheid en professionaliteit. Jouw gesteldheid staat bij ons op nr. 1.

Specialisten in ons vak

Vanuit kennis, ervaring en met het gebruik van biofeedback middels EMG en echografie, weten we precies wat jouw lichaam nodig heeft en aankan.

Hulp bij herstel na een keizersnee

Mogelijk ben je al bevallen van je kindje middels een keizersnee, maar het kan ook zomaar zijn dat je nog zwanger bent en weet dat je baby geboren gaat worden via een geplande keizersnee. Misschien ben je jezelf gewoon aan het inlezen in alle verschillende scenario's. Wat je situatie ook is, op deze pagina vertellen we je alles wat je wil en moet weten over het herstel na een keizersnee. Een keizersnee is namelijk een pittige ingreep. Belangrijk is om het niet te licht te nemen, maar je hoeft er ook niet bang voor te zijn. Mothers in Motion is gespecialiseerd is postnataal herstel en helpt jou op een verantwoorde manier om stap voor stap weer op kracht te komen na een keizersnee. Iedere moeder verdient het namelijk om fit en pijnvrij te genieten van het moederschap. Hulp staat voor je klaar, je hoeft het alleen maar aan te pakken.

zwangerschapscursus-mothers-in-motion.jpg

In het kort: wat is een keizersnee?

Bij een keizersnee wordt een baby geboren via een chirurgische ingreep aan de buik. Hierbij wordt er eerst een horizontale snede gemaakt in de huid van de buikwand – vaak net boven de schaamstreek. Vervolgens worden op een verantwoord manier de buikspieren open en uit elkaar gescheurd. Daarna wordt een incisie in de baarmoeder gemaakt om de baby eruit te halen. Zowel je baarmoeder, bindweefsels en je buikwand worden zorgvuldig gehecht, wat betekent dat op drie verschillende lagen hechtingen hebt.

Herstel na een keizersnee vs. vaginale bevalling

Een keizersnee is een grote buikoperatie, wat betekent dat het herstel na een keizersnee langer kan duren en zwaarder is dan na een vaginale bevalling. De kans op complicaties is er na ieder bevalling, maar in het geval van een keizersnee is er extra aandacht nodig voor pijnbeheersing, rust en belasting, en daarnaast een verhoogd risico op infecties.

Het herstel na elke bevalling – keizersnee of vaginale bevalling – is uniek en hangt af van allerlei factoren, zoals de fit- en gezondheid van de moeder voor en tijdens de zwangerschap, het verloop van de bevalling zelf, en de aanwezigheid van eventuele complicaties. Het is daarom belangrijk om professioneel advies in te winnen en hulp te zoeken bij specialisten die jou kunnen helpen bij een veilig herstel en die exact weten wat je wel en niet moet doen op welk moment. Bij Mothers in Motion helpen we je bij het heropbouwen van je lichamelijke kracht, precies volgens de stappen die jouw lichaam nodig heeft. Nieuw moederschap is al zwaar genoeg. Wij geven je de handvatten die je nodig hebt en zijn er voor jou om op te bouwen. Zoek je hulp bij een verantwoord herstel? Plan dan nu een postnatale check-up in. 

Hoe verloopt het herstel van een keizersnee?

De eerste weken na een keizersnee

De eerste fase na een keizersnee duurt ongeveer 10 tot 14 dagen om de wond te laten genezen. Gedurende deze periode is het essentieel om de wond rust te geven; fysieke activiteiten, zelfs basishandelingen zoals uit bed komen of je kind optillen, kunnen extreem moeilijk zijn en moet je eigenlijk niet zelfstandig willen doen. Daarom vereist deze fase veel ondersteuning en hulp van je partner, aangezien zelfs minimale bewegingen pijnlijk kunnen zijn en de wondgenezing negatief kunnen beïnvloeden. Gedurende de eerste weken is het dus extra belangrijk om fysieke rust te houden om complicaties zoals infecties of heropening van de wond te voorkomen.

Langzaam opbouwen

In de opvolgende 4 tot 6 weken is het belangrijk om moeder natuur haar werk te laten doen en je lichaam de tijd te geven om op een natuurlijke manier te herstellen. In deze weken kun je beweging en belasting weer heel langzaam op gaan bouwen. En denk hierbij aan bewegingen zoals zelfstandig zitten, je baby voeden, uit bed komen of naar de wc gaan. Maar ook dit zal nog zwaar zijn. Met name de schade aan je buikspieren en bindweefsels zorgen ervoor dat je je buikspieren niet functioneel kunt gebruiken, wat compensatie van andere spieren zoals je bekkenbodem of rug vraagt. Ook deze spieren hebben een flinke klap gehad, dus het is extra belangrijk om te waken voor overbelasting. Bij herstel na een keizersnee duurt het gewoon langer voordat je weer ‘up and running’ bent.

Het belang van een postnatale check-up

Zodra je begint te overwegen om lichte activiteiten zoals wandelen te hervatten, doe je er goed aan om een afspraak bij ons in te plannen voor een postnatale check-up. Vanuit hier kunnen we bepalen of je lichaam klaar is voor lichamelijke inspanning. Is je lichaam zover, dan maken we een plan inclusief trainingsschema voor onbelast trainen. Zelfs als je lichaam er klaar voor is, moeten we kleine, voorzichtige stapjes zetten in het opnieuw opbouwen van je kracht. Daar staat tegenover dat je op een duurzame en verantwoorde manier herstelt van je keizersnee. Met onze kennis en ervaring weten we precies wat jouw lichaam op welk moment wel en niet aankan. Kom je bij Mothers in Motion, dan weet je dat je altijd de juiste handvatten en begeleiding krijgt. Dit geeft vertrouwen en het zorgt ervoor dat je maximaal resultaat haalt uit de tijd en moeite die je erin stopt.

herstel-na-bevalling-mothers-in-motion.jpg

De risico's van onvoldoende herstel

Wanneer je jezelf en je herstel niet in acht neemt, loop je het risico op complicaties zoals de wond die ontstoken, pijnlijk, gevoelig blijft of zelfs trekt. Ook het litteken kan gaan verkleven. Daarnaast kun je te maken krijgen met bekkenbodemklachten en pijn in de liezen en bij het schaambot als gevolg van onvoldoende controle over de verzwakte buikspieren. Overbelasting in deze vroege fase kan leiden tot langdurige problemen. Daarom zijn de eerste weken rust zo belangrijk voor de wondgenezing. De stappen die je daarna zet, zijn hetzelfde als bij een herstel na een vaginale bevalling; je neemt ze alleen in kleinere tussenstapjes omdat je minder kracht hebt. Het herstel na een keizersnee vraagt om het nemen van je verantwoordelijkheid. Mothers in Motion helpt je om daadwerkelijk in actie te komen en begeleid je in je proces richting een verantwoord herstel. We helpen je om je lichaam weer op te bouwen!

Tips bij het hertel na een keizersnee

Ons doel is dat jouw herstel van een keizersnee vlot verloopt, met minimale pijn. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen bij je herstel: 

  • Draag na ongeveer 2 weken, wanneer de wond begint te herstellen, een sluitband om je core te ondersteunen die dan nog aan kracht mist. 
  • Wees alert op tekenen van ontsteking zoals zwelling, warmte en pijn, en schakel indien nodig de huisarts in. 
  • Begin niet met sporten zonder eerst een revalidatieproces te doorlopen. 
  • Alle activiteiten, inclusief dagelijkse zoals koken of traplopen, moeten pijnvrij uitgevoerd kunnen worden; als dit niet het geval is, heb je hulp nodig bij je herstel. 
  • Negeer geen pijntjes; ze zijn niet standaard onderdeel van het herstel en verdwijnen niet altijd vanzelf.
  • Besef dat herstel zowel een lichamelijk als mentaal proces is; praat erover en zoek indien nodig professionele hulp. 

Wat vaak ook niet verteld wordt bij een keizersnee, is dat het belangrijk is om je slaapkamer en de rest van het huis zo goed mogelijk in te richten op je herstel. Denk aan een papegaai boven het bed, een verhoogde wc-bril, beugels in de douche, coolpacks, een voedingskussen en mogelijk ook een looprek. Leef zoveel mogelijk op één etage om belasting te beperken. En wat we je echt op het hart willen drukken: je hoeft je niet schuldig te voelen. Laat je helpen. Het is allemaal al zwaar genoeg. Dat gezegd hebbende; heb je naar aanleiding van deze pagina nog vragen of ben je benieuwd hoe wij jou kunnen ondersteunen bij je herstel van een keizersnee? Neem contact op via één van onze kanalen en wij helpen je maar al te graag verder. 

stephanie.png
Ik help je graag! Heb je een andere vraag?

Stephanie helpt je graag verder. Neem vandaag nog contact met haar op.