Gespecialiseerde prenatale en postnatale trainingen, behandelingen en begeleiding.

  2e Sint-Janshof 8-10 Rotterdam    Stuur Whatsapp     |     

Het inlegkruisje; vriend of vijand?

Ik maak het te vaak mee: Een moeder komt bij mij op spreekuur met de reden dat ze last heeft van haar onderrug. Duidelijke verhaal zou je denken. Totdat ze haar lichamelijke klachten en ongemakken begint uit te leggen. Vaker dan nodig hoor ik een moeder tussen neus en lippen door iets zeggen in de trant van : “Oh ja, zo nu en dan verlies ik een beetje urine. Gelukkig bestaan inlegkruisjes!”.

stephanie Leyh over de aanpak van incontinentie

Tot mijn grote verbazing nemen Nederlandse vrouwen voor lief dat ze na het krijgen van een kindje, hun hele leven last of ongemak moeten ervaren in de vorm van incontinentie. Er is wel degelijk iets aan te doen!  En daarmee bedoel ik niet het inslaan van voordeelverpakkingen met inlegkruisjes! Dit maskeert enkel het lekken, maar pakt de oorzaak van het probleem niet aan. Zonde!

Nederland en bekkenbodemzorg
Is het niet vreemd dat er in andere landen vaak of zelfs standaard onderzocht wordt of de bekkenbodem van de vrouw nog op de juiste manier functioneert na de zwangerschap? In een land zo welvarend als Nederland, met veel hoogopgeleide en werkende moeders, is het jammer dat deze vrouwen in hun activiteiten geremd worden door incontinentie. Dat de bekkenbodem van vrouwen in Nederland na hun zwangerschap niet tot zelden nagekeken worden is een gemiste kans. Er wordt onvoldoende voor onze moeders gezorgd.

Het herstellen van de bekkenbodem is in mijn optiek iets waar vrouwen hulp bij moeten krijgen. Simpele vergelijking: Wanneer iemand plots een enkel verzwikt, wordt hier ook hulp bij aangeboden. Waarom bij een bevalling niet? Een bevalling zorgt voor 240% rek op de bekkenbodem in 4 seconden tijd, een klap die het lichaam moet verduren. Schade aan spieren, schade aan ligamenten en zenuwweefsel wat wordt uitgerekt. Een verzwikte enkel kun je sterker maken, zwakke bekkenbodemspieren ook!

Functionaliteit van de bekkenbodem
80% van de vrouwen heeft een jaar na datum van de zwangerschap een disfunctionele bekkenbodem, soms zelfszonder het te weten! Een disfunctionele bekkenbodem hoeft namelijk niet te betekenen dat je daadwerkelijk last of ongemak ervaart. Hoe dit kan? Vaak gaan vrouwen na het krijgen van hun eerste kindje hun leven aanpassen. Dit betekent minder intensief sporten, mogelijk een dagje minder werken. Omdat je je dagen anders indeelt kan het minder opvallen dat je bekkenbodemspieren eigenlijk verzwakt zijn. Hierdoor merk je weinig of niks, maar loop jezonder het te weten rond met een bekkenbodem die niet optimaal functioneert.


Hoe pak je incontinentie aan?
Ik ben voorstander van een combinatie van inwendige meting en objectieve meting via EMG-apparatuur. Door meetapparatuur inwendig in te brengen kunnen activiteitsniveaus van spieren gemeten worden. Deze zijn af te lezen in een grafiek. 

Ik vind het belangrijk om bekkenbodemspieren én buikspieren te meten, omdat buikspieren de uitkomsten van de metingen kunnen beïnvloeden. Om een objectief beeld te krijgen van de bekkenbodem zelf, moeten de buikspieren ook gemeten worden. Buikspieren kunnen zorgen dat een bekkenbodem sterker lijkt in een grafiek dan zij werkelijk is.

De meting is belangrijk voor postnatale vrouwen omdat de meest kwetsbare spieren tijdens de zwangerschap, namelijk: buikspieren en bekkenbodem, in beeld gebracht kunnen worden.

Tijdens een meting kunnen de volgende vragen behandeld worden:

  • Hoe sterk is de bekkenbodem?
  • Werkt de bekkenbodem zoals deze hoort te werken?
  • Kan de bekkenbodem krachtig aanspannen?
  • Nemen de bil/buikspieren de taken over van de bekkenbodem? (Wat niet de bedoeling is).
  • Wat is de kracht van de bekkenbodem zowel liggend als staand?
  • Wat is de kracht van de buikspieren zowel liggend als staand?
  • Wat zegt de combinatie van de metingen van bekkenbodem en buikspieren?

Vaak geef ik vrouwen een ETS-apparaatje mee naar huis. Dit apparaat is als een heropvoeding van de bekkenbodemspieren. Dit afhankelijk van een persoonlijk doel. Een vrouw die streeft om rustig boodschappen te doen en verder rustig thuis zit, heeft voor haar activiteiten minder sterke bekkenbodem en buikspieren nodig dan een vrouw die fanatiek wil hardlopen.

Wat te doen bij incontinentie?
Word je geremd in je activiteiten door incontinentie? Of ken je een vriendin die willekeurig druppels verliest tijdens sport of bezigheden. Ga dan langs bij een goede therapeut die ook onderzoek kan verrichten van de bekkenbodemfuncties en buikspieren meeneemt. Zo krijg je zelf meer inzicht over je lichaam en heb je iets om naartoe te werken.

Laten we stoppen om inlegkruisjes te beschouwen als een girl's best friend

  

Stephanie Leyh (info@mothersinmotion.nl)
Bekkenfysiotherapeut, Manueeltherapeut, ZwangerFit ®/ aerobics docent en eigenaresse van Physiomotion/Mothers in Motion.
Volg Stephanie op Twitter, LinkedIn of Facebook