Gespecialiseerde prenatale en postnatale trainingen, behandelingen en begeleiding.

  2e Sint-Janshof 8-10 Rotterdam    Stuur Whatsapp     |     

Hoe tape ik mijn zwangere buik? Omgaan met een diastase van de buikspieren.

Zwangerschap brengt vele ongemakken met zich mee. Een voorbeeld hiervan is een uitpuilende buik, vooral in het midden (net boven of onder de navel) of in het hele middelste gedeelte van je buik. Dit fenomeen heet ‘een diastase’ en komt vaak voor in de zwangerschap door de snel groeiende buik. Het is verstandig je buik te laten tapen.

Zwangerschap brengt vele ongemakken met zich mee. Een voorbeeld hiervan is een uitpuilende buik, vooral in het midden (net boven of onder de navel) of in het hele middelste gedeelte van je buik. Dit fenomeen heet ‘een diastase’ en komt vaak voor in de zwangerschap door de snel groeiende buik. Zo kunnen de buikspieren tijdens de zwangerschap in toenemende mate uitgerekt worden.

Kort lesje anatomie over de buikwand

In het midden van de hele buik is een bindweefselschede waardoor de rechte buikspieren en vele fascia (bindweefsel) van de onderliggende weefsels verbonden zijn. Tijdens de groei van de baby, en dus ook de buik, wordt er veel rek op de structuur gebracht met als resultaat dat de rechte buikspieren langzaam meer opzij gedrukt worden.

Er zijn twee lagen: een diepe laag en een oppervlakkige laag. De diepe laag is wat dunner en de oppervlakkige/buitenste laag van de schede is dikker. De diepste laag ligt direct voor de darmwand.

Risico's en aandachtspunten

Als vrouwen niet goed geinformeerd worden hoe ze de druk op deze schede van het midden van de buik kunnen minimaliseren, dan is er een groter risico op scheuren waardoor er een klein tot groot ‘knoop geheel’ kan ontstaan in de schede. Boven de navel of juist meer onder de navel, maar als het ernstig is dan kan het zelfs over de gehele bindweefselschede van de buik ontstaan.

Eerst scheurt de dunste laag onderin. Dit is nog geen navelbreuk. Als ook de bovenste laag van de bindweefselschede scheurt, dan noemt met het een navelbreuk. Op dat moment zie je ook dat stukken van de darmen naar buiten kunnen komen wanneer er druk op staat.
Wanneer je nu al een ‘uitstulping’ van de buik ziet, hoeft dit niet te betekenen dat er al een scheur in zit. Je hebt momenteel wel een zwakke plek waar je iets aan kunt doen!

Extra steun: Tapen van de zwangere buik

Het is verstandig je buik te laten tapen. Bij jezelf is dit erg lastig, vraag daarom iemand anders om dit voor je te doen.

Doe dit echter pas na 3 maanden in de zwangerschap. Hieronder heb ik een instructievideo gemaakt:
 

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/oOKLj9zEuC8?rel=0" style="position:absolute;top:0;left:0;width:100%;height:100%" width="640"></iframe>

 

Benodigdheden: - Curetape ( https://www.fysiosupplies.nl/curetape-5-meter-x-5-cm ) - Fixomull (optioneel) Zelf je buik tapen? Of onduidelijkheden? Zoek gerust contact met mij op via de mail. Uiteraard mag je me ook altijd aanspreken wanneer je me ziet. Vragen mag altijd!

  

 

Stephanie Leyh (info@mothersinmotion.nl)
Bekkenfysiotherapeut, Manueeltherapeut, ZwangerFit ®/ aerobics docent en eigenaresse van Physiomotion/Mothers in Motion.
Volg Stephanie op Twitter, LinkedIn of Facebook