Gespecialiseerde prenatale en postnatale trainingen, behandelingen en begeleiding.

  2e Sint-Janshof 8-10 Rotterdam    Stuur Whatsapp     |     

Natuurlijke en pijnvrije spoedbehandeling borstontsteking (mastitis)

Een borstontsteking is een zeer vervelend en pijnlijk probleem dat vaak voorkomt bij vrouwen die borstvoeding geven. We kunnen je bij Mothers in Motion in Rotterdam al binnen 24 uur helpen! Met behulp van echografische geluidstrillingen verhelpen we de verstopping van de ontstoken melkklier zodat je je baby op een natuurlijke manier kunt blijven voeden. Zónder paracetamol of antibiotica.

Plan een afspraak in Rotterdam via Whatsapp

borstonsteking
mastitis behandeling

Hoe gaan we te werk bij een borstontsteking?

Tijdens de eerste sessie maken we een echografie om te achterhalen waar de verstopping precies zit. In slechts 2 à 3 sessies kunnen we die verhelpen door middel van echografische geluidstrillingen. Het is niet nodig om antibiotica of pijnstillers, zoals paracetamol, te slikken. Deze behandeling is veilig, niet-invasief, pijnvrij en geheel natuurlijk.

Symptomen borstontsteking:

Hoe voelt een borstontsteking?

•    Gevoelige borst
•    Warme of gloeiende borst
•    Opgezwollen borst
•    Koorts (> 38,5 °C) of griepverschijnselen 
•    Witte plekjes op de borst of huid

borstontsteking illustratie

Hoe ontstaat een borstontsteking? 

Een borstontsteking kan veel oorzaken hebben. Meestal ontstaat die tijdens de eerste maand dat je borstvoeding geeft. Gedurende deze periode is de borst namelijk extra vatbaar voor infecties, doordat je tepels kunnen beschadigen of zelfs scheuren (tepelkloven). Ook kan stilstand van de melk in de borst (stase) de boosdoener zijn; die kan leiden tot een ontstoken melkklier waardoor je je ziek kunt voelen en koorts kunt krijgen. 

Melkstase kan optreden wanneer je baby de borst niet helemaal leegdrinkt, of wanneer je minder natuurlijke voeding geeft omdat je baby ook flesvoeding krijgt. Doordat de periodes tussen de voedingen dan langer zijn, kan er stuwing ontstaan.

Daarbij kan zowel stress en pijn als een wijziging in het voedingsritme ervoor zorgen dat de melk minder goed doorstroomt. Ook spruw, een veel voorkomend kwaaltje bij baby’s, kan leiden tot borstontsteking. Deze schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de gistsoort candida albicans, met als mogelijk gevolg witte plekjes in de mond van je kindje, bijvoorbeeld op de tong. 

Vaak gaat het slechts om één ontstoken melkkanaal in de borst. Wanneer dit onbehandeld blijft kan de infectie echter uitspreiden over de gehele borst. Het kanalensysteem is heel goed te behandelen, maar het is belangrijk dat je er snel bij bent.

Heb je last van een (beginnende) borstontsteking?

Neem voor informatie en het snel plannen van een afspraak contact op via Whatsapp.
Wij helpen je binnen 24 uur!

Stuur Whatsapp